MUŠKARAC SME DA TRAŽI UTVRĐIVANJE OČINSTVA SAMO DO OVOG UZRASTA DETETA! Advokat: Nakon te granice, samo dete sme to da traži
Aleksandar Radivojević, Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

dnk analize

MUŠKARAC SME DA TRAŽI UTVRĐIVANJE OČINSTVA SAMO DO OVOG UZRASTA DETETA! Advokat: Nakon te granice, samo dete sme to da traži

Društvo -

Pravo na utvrđivanje očinstva ima majka, dete i muškarac koji tvrdi da je otac deteta, a tužilac tužbom traži da se utvrdi postojanje roditeljskog odnosa sa detetom.

Koja od od ovih strana najčešće traži utvrdjivanje očinstva? Kada je reč o bračnom očinstvu, ono se utvrđuje na osnovu principa da je "otac onaj na koga ukazuje brak". Kako se s druge strane utvrđuje vanbračno očinstvo?

Prema nekim statistikama, posle utvrđivanja očinstva DNK analizom, ispostavi se da svaka četvrta osoba u Srbiji nije pretpostavljeni otac deteta. Šta nam ova statistika govori danas pitali su voditelji emisije "Puls Srbije" Anastasija Čanović i Miloš Anđelković advokata Aleksandra Radivojevića.

Aleksandar Radivojević
foto: Kurir tv

Radojević je posumnjao u tačnost te statistike, ali je iz nje zaključio da nije to analiza na nivou cele teritorije Srbije.

- Postavlja se pitanje zašto su ti očevi išli na analize, Zakon o parničnom postupku kao i porodično pravo daju upute šta treba uraditi kada imate određene sumnje - započeo je.

02:19

DNK TEST OČINSTVA U SRBIJI: Svaka četvrta osoba nije otac pretpostavljenog deteta!

DNK analiza je vrlo precizna, tvrdi Radojević, a procenat izvesnosti izvršene DNK analize ide preko 99,9 odsto.

- Ukoliko se uradi ova analiza ona je sasvim izvesno tačna. DNK analiza je jedan od dokaza da se utvrdi, ili ospori očinstvo. Svako dete rođeno u braku daje pretpostavku da je dete očevo. U slučaju da postoji sumnja u partneru to je osporavanje očinstva i ako lice ima saznanja da nije otac deteta koje je rođeno u tom braku, ali mora strogo da se vodi računa da postupak pokrene do desete godine života deteta, a posle ne. Posle dete može da pokreće taj postupak, ali roditelji, ne! - rekao je Radivojević i dodao:

- Ili ospori, ili ćuti zauvek. - rekao je.

Postoje i situacije, kaže on, kada osoba ne želi da da uzorak DNK.

- Sud nema ovlašćenja da natera osobu da da DNK. Ali ima ovlašćenja da tumači takve poteze. Onda na drugi način utvrđuje postupak u momentu začeća, utvrđuju se odnosi sa drugim licima u vremenu začeća. Sećam se vremena u kome nisu ni postojale DNK analize, nego analize krvi. Tada su krvnim grupama isključivane mogućnosti da neko bude otac - zaključio je advokat Radivojević.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track