BEBI-BUM U KOVID BOLNICI KRUŠEVAC! Skoro 50 doktorki i sestara na trudničkom ili porodiljskom MNOGE PAROVE SPOJILA KORONA
Foto: Boško Bonušević, Zorana Jevtić

stižu rode

BEBI-BUM U KOVID BOLNICI KRUŠEVAC! Skoro 50 doktorki i sestara na trudničkom ili porodiljskom MNOGE PAROVE SPOJILA KORONA

Društvo -

Skoro 50 medicinskih sestara i doktorki kovid bolnice u Kruševcu je u ovom momentu na trudničkom ili porodiljskom, što je bezmalo svaka deseta zaposlena, saznaje Kurir.

Ogromna većina njih su sestre i na trudničkom, uglavnom mlade, kojima je posao u kovid bolnici ujedno i prvi, a mnoge su čekale da odrade 18 meseci, koliko je neophodno da bi imale plaćeno trudničko bolovanje, pa su rešile da se ostvare kao majke.

Kovid bolnica Kruševac
Kovid bolnica Kruševacfoto: Promo

- Imamo 42 medicinske sestre i šest doktorki koje su trudnice ili porodilje, a desetak žena je stiglo da tokom rada u Kruševcu bude i na trudničkom, porodi se i vrati se s porodiljskog na posao. Već posle mesec dana od otvaranja bolnice, što je bilo u decembru 2020, imali smo prve zaposlene koje su otišle na trudničko - ističe za Kurir prof. dr Zoran Perišić, direktor UKC Niš, koji je nadležan i za kovid bolnicu u Kruševcu.

U ovoj bolnici je zaposleno, kako navodi direktor UKC Niš, 125 lekara i nešto manje od 400 sestra i farmaceuta, a među njima ima i medicinskih tehničara.

Prof. dr Zoran Perišić
Prof. dr Zoran Perišićfoto: Zorana Jevtić

- Svi oni imaju ugovore na neodređeno vreme. Oko 70 odsto zaposlenih su žene i uglavnom mlađe. Ima ih iz cele Srbije, od Vranja do Beograda, a najmanje polovini njih ovo je prvo radno mesto - naglašava prof. Perišić.

ZAHVALJUJUĆI STALNOM POSLU OSTALI SU U SRBIJI

Prof. Perišić kaže i da je broj zaposlenih radnica na trudničkom ili porodiljskom dobar pokazatelj.

- Ove brojke nam pokazuju koliko je strategija države da se mladim ljudima obezbedi stalni posao bila ispravna. Mogu da rešavaju i ostale velike životne ciljeve, pre svega porodicu. Zahvaljujući ovakvom načinu rada, ti mladi ljudi ostaju u Srbiji.

To što je skoro svaki deseti zaposleni na trudničkom ili porodiljskom ne remeti, kako kaže prof. Perišić, posao u bolnici i ne utiče na pacijente.

- U kovid bolnici u Kruševcu trenutno je oko 100 pacijenata, a kapacitet je 500 kreveta, tako da ima više nego dovoljno i lekara i sestara, odnosno tehničara, da pacijenti dobiju adekvatnu negu - kaže Perišić i dodaje da je u toku izrada elaborata za pretvaranje kovid bolnice u onu za palijativnu negu.

Srđan Živić i Marijana Milivojević
Srđan Živić i Marijana Milivojevićfoto: Privatna arhiva

Srđan Živić (24), medicinski tehničar zaposlen u ovoj bolnici, postao je 3. februara otac malene Anje. Srećna supruga, odnosno mama je lekar opšte prakse Marijana Milivojević (30) iz Niša. Kovid bolnica u Kruševcu im je bila sudbonosna.

- Oboma je ovo prvi stalni posao. Zapravo, ja sam se najpre javio da radim u Batajnici, pa sam prebačen u Kruševac jer ovde i živim, a Marijana je ovde i počela. Upoznali smo se novembra 2021. i potom je sve išlo brzo. Taman je imala staža, tih neophodnih 18 meseci, da može da ostane trudna i da ima bolovanje. I evo, tu je sad naša Anja - priča za Kurir Živić, pa dodaje:

Srđan Živić
Srđan Živićfoto: Privatna arhiva

- Pik talasa i najgore kovid vreme su nam, zapravo, išli naruku. Upoznali smo kad je bio toliki priliv pacijenta, a sve krcato, da nisi znao gde pre da udariš, pa su doktori priskakali u pomoć tehničarima. I dok sam smeštao jednog hitnog pacijenta, prišla je Marijana da drugom, isto tako hitnom, uradi EKG. Čim sam je ugledao, znao sam.

Kad je sve prošlo, Srđan je potražio svoju doktorku da joj zahvali...

- I evo, već imam Anju. Svadbu smo zakazali za 10. jun u Kosovu Polju, odakle sam. S koronom smo sve dobili. Baš sve.

Kurir.rs/J. S. Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja