DA LI POLIGRAF MOŽE DA SE PREVARI? Ekspert otkrio kako funkcioniše detektor laži: Pitanja unapred znate, ALI POSTOJI JEDNA CAKA
Foto: Stefan Jokić

KURIR TV

DA LI POLIGRAF MOŽE DA SE PREVARI? Ekspert otkrio kako funkcioniše detektor laži: Pitanja unapred znate, ALI POSTOJI JEDNA CAKA

Društvo -

Poligraf, odnosno “detektor laži”, koristi se za ispitivanje telesnih aktivnosti ljudi, odnosno njihovih reakcija tokom ispitivanja o tome jesu li ili nisu počinili nekakve nezakonite radnje.

Tokom ispitivanja, aparat meri visinu krvnog pritiska, disanje, puls i električni otpor kože koji bi trebalo da su nešto drugačiji kada izgovorimo laž, usled naše psihološke reakcije.

Poligrafista Nikola Novak uključio se u jutarnji program Kurir televizije i otkrio kako zapravo poligraf funkcioniše.

- Sve počinje tako što klijent dođe sa problemom. Znači definišemo šta je problematika i tema testiranja. Sa tim u skladu se definišu pitanja i kada se prikupi dovoljan broj informacija završava se ta prva faza testa odnosno taj intervju. Potom se prelazi se na drugu fazu testiranje, a potom ide i treća faza rezultati - rekao je poligrafista i dodao:

- Lice se u kontrolisanom okruženju aktivira stimulans i očitavaju se reakcije na ekranu. Pitanja se ne menjaju, definišu i kažu se ispitaniku. Ispitanik zna koja će pitanja dobiti. Zatim ide test koji se radi minimum 3 puta.

03:49

DA LI POLIGRAF MOŽE DA SE PREVARI?! Poligrafista otkrio kako funkcioniše detektor laži: Pitanja unapred znate ALI IMA JEDNA CAKA

On se potom osvrnuo na večito pitanje o tome da li poligraf može da se prevari.

- Možete da slažete, ali ćete pasti test. Ljudi gledaju filmove pa pokušavaju da sprovode te kontra mere. U nameri da izazovu veštačku fiziološku reakciju i time poremete test. Ova oprema koju imamo je najnovija oprema i imamo kanale koji služe baš za hvatanje kontra mera. Ako neko krene to da radi mi mu kažemo da to ne radi. Ne mogu ja da ga prevarim koji znam kako sve funkcioniše. Sve veći broj zemalja priznaje poligraf kao dokaz na sudu - rekao je poligrafista.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track