JERUSALIM SVETA ZEMLJA MOJA: Maja Kovačević, majka 11 dece, nastavlja da neguje i uzdiže duhovno zadovoljstvo (VIDEO)
Foto: Privatna Arhiva

inspiracija u hodočašću po Svetoj zemlji

JERUSALIM SVETA ZEMLJA MOJA: Maja Kovačević, majka 11 dece, nastavlja da neguje i uzdiže duhovno zadovoljstvo (VIDEO)

Društvo -

U okviru duhovno prosvetiteljske i misionarske akcije "Zavoli, voli, obnovimo sebe - Glas Srbije", ovih dana je snimljena i objavljena nova pesma Maje Kovačević, samohrane majka jedanaestoro dece. Još jedna u nizu kreativnih tvorevina kojima Maja, osim što neguje i uzdiže sopstveno duhovno zadovoljstvo i ljubav prema Bogu i pravoslavlju.

Opus Majinih literarnih i muzičkih kreacija je impresivan sa neretkim uzletima koji njena dela svrstavaju u sam vrh srpskog duhovnog stvaralaštva. To važi i za ovu pesmu kojom je autorka dostigla do sada jedan od najviših nivoa svog stvaralačkog umeća.

Jerusalim, Maja Kovačević, SPC
foto: Privatna Arhiva

Na prvi pogled moglo bi se pomisliti da je naslov pesme „Himna poklonika Svete zemlje –Jerusalim“ malo pretenciozan, nametljiv ili proizvod subjektivnog doživljaja sopstvenog dela. Međutim, već posle prvog slušanja postaje jasno da je to baš to.

Tekst je nastao na hodočašću u Svetoj zemlji gde je Maja u avgustu mesecu bila Takvo ushićenje koje bi se moglo smatrati i ponovnim rođenjem, teško objašnjivo uobičajenim govorom moralo je da kulminira u pesmu, u stihove kojima autorka uspeva da nam dočara svoje uzbuđenje ali i mnogo više od toga onim što se naslućuje između stihova, a za šta već posebne zasluge ima i onaj koji je najveći među nama.

Jerusalim, Maja Kovačević, SPC
foto: Privatna Arhiva

Naravno, koliko god bila doživljena i originalna ova pesma, bar što se teksta tiče, istovremeno je i univerzalna što joj daje još jedan kvalitet više i sigurno je da ćemo imati priliku da je čujemo i u prevodu na druge jezike. Ali ovakva kakva jeste, oplemenjena autentičnim srpskim melosom, našom muzičkom matricom, u šta se izvanredno uklopio i Majin glas, ova himna se može smatrati jednom od najlepših, tekstualno sažetih i emotivnih i duhovno najuzvišenijih dometa srpske duhovne muzike.

Preostaje nam, uz sve pohvale i oduševljenje da se nadamo kako je ovo samo početak jedne ozbiljne etape u Majinom stvaralaštvu koje je, izgleda, posle godina upornosti i lutanja konačno pronašlo svoj pravi put na zadovoljstvo svih pravoslavaca ali i onih koji to nisu, budući da ovakva muzika budi sve ono što je najvrednije u čoveku, a što nam je potrebnije nego ikad pre.

Jerusalim, Maja Kovačević, SPC
foto: Privatna Arhiva

U realizaciji ovog projekta učestvovali su: tekst i vokal: Maja Kovačević; aranžman: Aleksandar Kovačević; kaval: Aleksa Miletić; klavijature: Aleksandar Kovačević; Studio: Audio Design, Kragujevac; ton majstor : Dobrica Andrić; montaža spota: Goran Perić.

Uz napomenu da krajem marta meseca u Svetoj zemlji biće snimljen originalni spot za ovu pesmu i kratak film o svetoj zemlji koji će izaći pod pečatom duhovno prosvetiteljske akcije Zavoli voli obnovimo sebe glas Srbije.

Kurir.rs / G.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track