"KONOPLJA JE TRADICIJA SRBIJE, BAKE JE KORISTILE ZA BOLOVE!" Stručnjak nema dilemu za dramu u Mionici: NIJE TREBALO DA GA UHAPSE
Foto: Shutterstock/Dmytro Tyshchenko, Kurir Televizija

KURIR TV

"KONOPLJA JE TRADICIJA SRBIJE, BAKE JE KORISTILE ZA BOLOVE!" Stručnjak nema dilemu za dramu u Mionici: NIJE TREBALO DA GA UHAPSE

Društvo -

Proizvodi od inudstrijske konoplje, kojima pripadaju i CBD proizvodi, slobodno se mogu kupiti na trafikama u Srbiji i onlajn šopovima.

To je uradio i jedan mladić iz Mionice, koga je policija teretila za posedovanje nelegalnog proizvoda.

Kod pomenutog čoveka su nedavno pronađeni cvetovi konoplje u teglici. Proizvod je kupio legalno na trafici i za to uredno dobio fiskalni račun.

Ipak, protiv njega je podnet optužni predlog jer je utvrđeno da cvetovi imaju veći udeo psihoaktivne supstance od dozvoljenog. U odbranu ovog mladića stala je Nacionalna asocijacija konopljara Srbije koja tvrdi da je veštačenje potpuno netačno i da je urađeno nevalidiranom metodom, i da se radi o legalnom registrovanom proizvodu.

Kruševac, marihuana, hapšenje
foto: MUP Srbije

A kako se ovaj proizvod našao u slobodnoj prodaji i koja je razlika između industrijkse konolje i psihoaktivne konoplje, pričali su Mladen Nikolić, hemičar iz Nacionalne asocijacije konopljara Srbije i Gordana Mišev, stručnjak za bezbednost.

Prvo je sagledao situcaiju i začudio se zbog čega je mladić priveden s obzirom na to da je imao legalni proizvod kod sebe.

- Dečko je kupio kudelju, konoplju, onu našu na kojoj smo odrasli. Ono što su naše bake i deke gajile. To ne da je legalno, nego legalnije ne može biti. Čemu napad na državu? Država je nešto što jeste legalno, i kao takva je taj proizvod ispravno registrovala i pustila u prodaju. Dečko je došao kao i svaki drugi prodavac bilo šta, dobio fiskalni račun, a policija ga zaustavlja i rekla "stoj kriminalac" - započeo je Nikolić, pa potom odgovorio na pitanje u koje svrhe se može koristiti pomenuti proizvod:

01:11

KONOPLJA JE TRADICIJA SRBIJE, BAKE SU JE PUŠILE ZBOG BOLOVA! Stručnjak šokirao usred studija: DEČKO NIJE TREBALO DA BUDE UHAPŠEN

- Daću primer, pošto pričamo o tradiciji Srbije. Naime, moja pokojna baka mi je pre 40 godina rekla za konoplju i kaže da kad je zaboli zub, a pričamo o periodu između dva svetska rata, oni uzmu smotaju, popuše i tako ih prođe zub. To tako deluje.

Nakon toga, Mišev je rekla da mladić ne snosni nikakvu odgovornost za posedovanje proizvoda koji je legalno kupio:

- Ne postoji krivična ili pravna odgovornost za nešto što je kupljeno na trafici. Zaista je čudno i neobično. Ukoliko proizvod ima nezakonite supstance, ne odgovara ni taj dečko, ni trafika, već lica koja su to pustila u promet. Dečko iz Mionice ne može da odgovara ni za šta.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track