NOVA POBEDA KURIRA! Poverenica Janković ZVANIČNO pokrenula inicijativu i za decu s dijabetesom: STOP DISKRIMINACIJI!
Foto: Kurir TV

sjajno

NOVA POBEDA KURIRA! Poverenica Janković ZVANIČNO pokrenula inicijativu i za decu s dijabetesom: STOP DISKRIMINACIJI!

Društvo -

Još jedna pobeda Kurira u borbi za bolji položaj dece s dijabetesom!

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković uputila je inicijativu Ministarstvu zdravlja za donošenje procedura o postupanju sa decom i učenicima sa dijabetesom i drugim nezaraznim hroničnim, kao i retkim bolestima tokom boravka u predškolskim ustanovama i školama.

Cilj inicijative je podrška, dobra kontrola bolesti i sprečavanja nastanka njenih komlikacija, što utiče i na unapređenje položaja dece i njihovu zaštitu od stigmatizacije i diskriminacije.

Brankica Janković
Brankica Jankovićfoto: Kabinet Poverenika za zaštitu ravnopravnosti

U inicijativi je ukazano i na potrebu permanente saradnje izmedu domova zdravlja, zdravstvenih radnika i zaposlenih u obrazovnim ustanovama, kako po pitanju preventivnog delovanja, tako i neophodne edukacije. Inicijativa bi trebalo da se sprovede uz saradnju i podršku Ministarstva prosvete, koje bi utvrdene procedure trebalo da distribuira predškolsim i školskim ustanovama.

- Praksa Poverenika ukazuje da su deca često izložena diskriminaciji zbog zdravstvenog stanja, kako od vršnjaka tako i nastavnog osoblja. Roditelji ove dece često donose odluku da jedan od njih prestane da radi kako bi bili sigurni da je njihovo dete primilo na vreme odgovarajuću terapiju u vrtiću ili školi. Bilo je slučajeva i kada je odbijan ili otežan upis deteta u obrazovnu ustanovu zbog njegovog određenog zdravstvenog stanja ili kada deci nije omogućen odlazak na ekskurziju i rekreativnu nastavu sa ostalim učenicima - kaže Jankovićeva.

Dijabetes
foto: Shutterstock

Poverenica navodi da je izuzetno važno da deca redovno uzimaju terapiju jer izostanak terapije u odredeno vreme može vitalno ugroziti dete ili dovesti do pogoršanja njegovog stanja.

- Sve ove izazove je važno rešiti, pre svega, radi pružanja kvalitetne zdravstvene zaštite i ravnopravnog uključivanja dece u svakodnevne aktivnosti sa svojim vršnjacima, a zatim i zbog roditelja kojima je potrebna podrška - zaključuje Jankovićeva i ddoaje da su joj se povodom ovog problema obratili Udruženje za borbu protiv dijabetesa "Plavi krug" i Udruženje "Hrabriša" ukazujući na probleme sa kojima se deca obolela od dijabetesa i drugih nezaraznih hroničnih, kao i retkih bolesti susreću još od vrtića.

protokol dijabetes
foto: Shutterstock

Podsetimo, posle natpisa Kurira da je mališanima obolelima od dijabetesa onemogućen upis u pojedine vrtiće, da učitelji/nastavnici đake sa šećernom bolešću neće da vode na izlete i ekskurzije poverenica Janković je odmah reagovala i počela da skuplja podatke za pokretanje inicijative.

Kurir je pokrenuo i veliku akciju za izradu i uvođenje protokola za postupanje u školama sa učenicima obolelima od šećerne bolesti posle koje je Ministarstvo zdravlja i sačinilo taj protokol. Dokument je poslat Ministarstvu prosvete na mišljenje, nakon čega će biti eventualno dopunjen i distribuiran svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji.

Kurir.rs/J.S.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track