ŠOK OTKRIĆE: KUPOVINOM FALSIFIKOVANE ROBE FINANSIRA SE TERORIZAM?! Akcija Europola u 26 država RASKRINKALA SVE
Foto: Shutterstock, Kurir TV

kurir tv

ŠOK OTKRIĆE: KUPOVINOM FALSIFIKOVANE ROBE FINANSIRA SE TERORIZAM?! Akcija Europola u 26 država RASKRINKALA SVE

Društvo -

Društvene mreže preplavljene su stranicama na kojima se falsifikovana roba nudi kao originalna.

Na njima možemo da kupimo vernu kopiju torbe poznatog svetskog brenda, i pomislimo kako nam je svima lepo, međutim, upravo tom kupovinom verovali ili ne možete postati finasijer terorističkih organizacija.

DESETOGODIŠNJA ISTRAGA

Alaster Grej je menadžer zaštite jednog od najvećih svetskih brendova na internetu vrši kontrolu tragajući za falsifikatima, krađama i zloupotrebom brenda. Pre nego što se pridružio brendu, deset godina je proveo kao istražitelj i rešavao krize različitih kompanija i brendova. Njegov rad je uključivao tajne operacije i operacije praćenja, zajedno sa istragama o krađama i kršenju intelektualne svojine, uzbunjivanju, sajber kriminalu i incidentima prevara, pa čak i ukradenih antikviteta. Cilj mu je da širi svest o često zanemarenim prilikama koje preprodaja fejk stvari pruža organizovanim kriminalnim grupama, pa čak i teroristima.

U kom smeru ide novac koji dajemo neovlašćenim prodavcima falsifikovane robe odgovorili su Vladimir Marenović, advokat i Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost za jutarnji program Kurir televizije.

- Problematika nije nimalo jednostavna, a problem je još veći jer je po pravilu međunarodno organizovan. Internet koji je prisutan u dominantnoj meri čini ovaj problem još komplikovanijim. Prema izveštajima Europola 2019. godine je trgovina falsifikovanih proizvoda iznosila 500.000.000.000 dolara! U Evropskoj Uniji, samo uvoz falš robe je iznosio oko 130 milijardi evra. To je priča samo o uvozu, a postoji roba koja je proizvedena u EU. I dalje smatram da je primarni motiv svega toga lično bogaćenje, ali u odnosu na cifru, bilo koji procenat da ide u finansiranje terorizma nije zanemarljiv - započeo je Marenović.

01:31

KUPOVINOM FALSIFIKOVANE ROBE FINANSIRA SE TERORISTIČKA ORGANIZACIJA?! Stručnjaci šokirali činjenicama: Akcija Europola u 26 država

Nakon toga, Galijašević je pričao o akciji Europola, kao i to da terorizam uvek ima pozadinu političkih ciljeva

- Sama mogućnost da određena vrsta priroda može biti usmerena na finansiranje terorizma i svi dokazi koji na to ukazuju, može biti razlog da se javnost pozabavi ovim pitanjem. Terorizam je takvo organizovano krivično delo koje u pozadini uvek ima određenu vrstu političkih ciljeva. Trgovina narkotika, oružjem, ljudima, automobilima uvek su bili glavni osnov finansiranje terorizma - započeo je Galijašević, pa nastavio:

- Akcija koju je sproveo Europol u 26 država je dokazala i pokazala njihovo delovanje, jer su zabranili i potpuno uklonili 12.500 sajtova, preko kojih je proizvođena ova onlajn trgovina, preko koje su prodavani falsifikati. U 11 država su pronađeni tragovi da je deo novca odlazio u obaveštajne i obrazovane institucije koje su povezane sa terorizmom.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track