"OVAJ CILINDAR EMITUJE SMRTONOSNO ZRAČENJE, A JEDVA SE VIDI" Dr Vladimir Udovičić: Slučaj na granici MOGAO DA BUDE FATALAN
Foto: Kurir TV, Reuters

oprez

"OVAJ CILINDAR EMITUJE SMRTONOSNO ZRAČENJE, A JEDVA SE VIDI" Dr Vladimir Udovičić: Slučaj na granici MOGAO DA BUDE FATALAN

Društvo -

Na srpskoj strani graničnog prelaza Bezdan prema Hrvatskoj, juče je zaustavljen automobil u kojem je otkriven opasan nivo radijacije, nakon čega su uhapšeni vozač i dvoje putnika, svi državljani Hrvatske.

Udovičić
foto: Kurir tv

Glava radioaktivnog gromobrana koja je na graničnom prelazu Bezdan, pronađena u automobilu trojice Hrvata, a reč je o malom cilindru, jedva vidljivom golom oku, emituje gama zračenje koje je štetno kao i svako drugo, i da prvi simptomi izlaganju, mogu biti akutnog karaktera a manifestuju se povraćanjem, dijarejom, nesvesticom, ali i prouzrokuju maligne bolesti.

Udovičić
foto: Kurir tv

Dr Vladimir Udovičić, naučni savetnik Instituta za fiziku Beograd ispričao je za šta može da posluži radioaktivni materijal veličine nokta, i koja bi bila njegova vrednost na tržištu.

Udovičić
foto: Kurir tv

- Ja nisam upućen u tržišnu vrednost ovog cilindra i o ovom vanrednom nuklearnom događaju, pitanje je koja je namena krijumčarenja ovog radiokativnog materijala, a istraga će dati odgovore - započeo je Udovičić.

05:18

OVAJ CILINDAR EMITUJE SMRTONOSNO ZRAČENJE, A JEDVA SE VIDI! Savetnik sa instituta za fiziku: Da li su bili svesni šta su nosili?!

On kaže da je pitanje da li su oni uopšte bili svesni šta su nosili sa sobom.

- To je visok rizik, a njih je bilo trojica u kolima. U dužem periodu izlaganja moglo je doći do akutnih oblika izlaganja. Koliko znamo, teže posledice su izbegnute - rekao je, pa naveo mere opreza u rukovanju sa radioaktivnim materijalima:

- Dok su bili u funkciji i dok su bili montirani na zgradama, ili objektima, a nakon zabrane korišćenja, tu operaciju su izvodila samo stručna lica i nije postojala opasnost da dođe do ovakvog vanrednog nuklearnog događaja. Uglavnom su svi skinuti sa zgrada, a ono što je ostalo, nalazi se na objektima firmi koje su u stečaju i ne zna se ko je njihov vlasnik - kazao je pa apelovao na građane da ne pokušavaju ništa slično sami, kako je u ovom predmetu izmerena visoka doza zračenja.

- Ne treba samostalno postupati i pristupati nekim akcijama. Apelujem na sve građane da se ne upuštaju u takve akcije da u neposrednom kontaktu sa radioaktivnim izvorom naškode sebi, a, ako bi se takav izvor našao bačen u prirodi bio bi dodatan izvor štete okolini - rekao je Udovičić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track