UPRAVO DOGOVORENO KAKO DA SE SMANJE LISTE ČEKANJA NA VEŠTAČKI KUK I KOLENO! Za dve nedelje će biti OVO, a zatim POZIV PACIJENTIMA
Foto: Shutterstock

kurir saznaje

UPRAVO DOGOVORENO KAKO DA SE SMANJE LISTE ČEKANJA NA VEŠTAČKI KUK I KOLENO! Za dve nedelje će biti OVO, a zatim POZIV PACIJENTIMA

Društvo -

Jedinstvena lista čekanja za neku od ortopedskih operacija trebalo bi da bude gotova za dve nedelje, nakon čega bi trebalo da krene i centralizovano rukovođenje listom i njeno smanjenje zakazivanjem operacija, saznaje nezvanično Kurir.

Prema podacima RFZO na današnji dan, 10. marta više od 35.000 pacijenata čeka na ugradnju veštačkog kuka ili kolena. Na endoprotezu kolena čeka 20.525 pacijenata, a kuka 14.532. Primera radi, na Institutu za ortopediju "Banjica" poslednjem pacijentu s liste čekanja ugradnja bescementne proteze kuka zakzana je za 27. februar 2033, a endoproteze kolena za 9. mart 2033!

Kukovi
foto: Shutterstock

- Direktori svih univerzitetskih kliničkih centara i opštih bolnica koje se bave ortopedskim operacijama bili su danas na sastanku u sedištu RFZO u Beogradu na kome je dogovarano kako da se smanje liste čekanja za ove operacije, na koje ljudi moraju da sačekaju i po deset godina, pa i više. Dat je rok od dve nedelje da jedinstvena lista čekanja bude sređena, a onda će RFZO pacijente s liste upućivati u bolnice u kojima mogu najpre da se operišu - kaže naš izvor i dodaje:

Kukovi
foto: Shutterstock

- Ideja je da se svi kapaciteti maksimalno angažuju kako bi se ove predugačke liste smanjile i pacijenti, konačno, došli na red za operaciju.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track