NAJVEĆI SVETSKI NEURONAUČNICI STIŽU U BEOGRAD: Mobilni EEG uređaj pratiće moždanu aktivnost kao što rad srca prate smart satovi!
Nauka i u neurologiji pravi velike iskorake, Foto: Profimedia

Pomeraju se granice Nauke u srpskoj prestonici

NAJVEĆI SVETSKI NEURONAUČNICI STIŽU U BEOGRAD: Mobilni EEG uređaj pratiće moždanu aktivnost kao što rad srca prate smart satovi!

Društvo -

Renomirani svetski neuronaučnici dolaze u Beograd u septembru na Konferenciju Methods in mobile EEG u organizaciji srpske kompanije mBrainTrain, koja je napravila prvi komercijalni mobilni EEG uređaj za naučna istraživanja.

Konferencija će trajati dva dana i predstavlja razmenu ideja i inovacija kroz panel diskusije, premijere novih proizvoda i izlaganja govornika o najnovijim dostignućima iz oblasti neuronauke i trendovima u razvoju mobilnih EEG uređaja, algoritama i metoda.

Ovako je bilo na prvoj konferenciji 2019. godine u Beogradu
Ovako je bilo na prvoj konferenciji 2019. godine u Beogradufoto: mBrainTrain

Neka od značajnih imena koja će doći u Beograd su Ttzyy Ping (UCSD, National Tsing Hua Iniversity), Fabien Lotte (istraživački direktor Inria Centra na Bordo univerzitetu u Francuskoj), Agatha Lenartowicz (UCLA, Makoto Miyakoshi, profesor u Dečijoj bolnici Cincinnati), Frederic Dehais (redovni profesor na ISAE-SUPAERO).

- Beograd će ugostiti značajna imena neuronauke i dva dana biti jedino mesto na svetu u kome se susreću trenutno vodeći naučnici iz ove oblasti - kaže Ivan Gligorijević, direktor firme mBrainTrain, koja punu deceniju pravi najmodernije minijaturizovane mobilne EEG uređaje, što omogućava istraživačima da prošire opseg praćenja funkcionisanja mozga.

Jedno od predavanja koje održano na prvoj konferenciji
Jedno od predavanja koje održano na prvoj konferencijifoto: mBrainTrain

Duže od pola veka snimanja mozga odvijala su se isključivo u kontrolisanim laboratorijskim uslovima. Takva istraživanja nisu omogućavala praćenje funkcionisanja zdravog mozga u svakodnevnom okruženju.

Praćenje i beleženje moždanih talasa pomoću minijaturnih uređaja u životnim situacijama, omogućava da se mnogo brže i jednostavnije otkrije način funkcionisanja zdravog ljudskog mozga. A to vodi ka razumevanju kako naš mozak reaguje na različite svakodnevne stimuluse, i kako svoje mentalne kapacitete da koristimo na način koji vodi zdravijem i produktivnijem životu.

Ivan Gligorijević
Ivan Gligorijevićfoto: mBrainTrain

Konferencija Methods in mobile EEG drugo je po redu okupljanje zajednice neuronaučnika u Beogradu. Prvo je organizovano 2019. godine, i bilo je izuzetno posećeno i uspešno po utiscima učesnika. Iako zamišljena kao dvogodišnji događaj, naredni planiran za 2021. godinu nije održan zbog svetske pandemije korona virusa.

Ovogodišnja Konferencija započeće 14. septembra prijemom koji će biti organizovan u SANU. Naredna dva dana, Konferencija će biti održana u hotelu Metropol.

1 / 4 Foto: mBrainTrain

- Napravili smo mobilni EEG uređaj koji uveliko koriste brojni istraživači u svetu i sve bliže smo ostvarenju naše misije da moždanu aktivnost pratimo na sličan način kao što pratimo rad srca na pametnim satovima. Povezivanje čoveka i mašina može da poboljša kvalitet života - kaže Gligorijević:

- Ako mašine i šire gledano, povezani elektronski svet oko nas - može da razume kontekst i naše trenutno mentalno stanje, naše potrebe i mogućnosti, onda bi to rasteretilo čoveka mnogih nepotrebnih poslova i stresa koji posledično dolazi.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track