VRBAS OSTAO BEZ GINEKOLOGA, PRETI MU "MEDICINSKA PUSTINJA" Stručnjaci otkrili razlog: EU je povukla zdravstveni kadar iz Srbije!
Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

kurir tv

VRBAS OSTAO BEZ GINEKOLOGA, PRETI MU "MEDICINSKA PUSTINJA" Stručnjaci otkrili razlog: EU je povukla zdravstveni kadar iz Srbije!

Društvo -

Ko u Vrbasu ima nameru da u Domu zdravlja poseti ginekologa, više neće imati mogućnost za to.

Odnosno sve dok ne dođe novi doktor, jer je poslednji, kako kažu meštani Vrbasa, otišao u privatnu praksu.

I da, zvuči neverovatno da je grad koji broji preko 20.000 stanovnika ostao bez ginekologa, ali je to, nažalost, realnost.

kovid bolnica, Kovid bolnica Krusevac, intenzivna nega, Korona, Bolnica, Bolničari, Reportaža
foto: Ana Paunković

O nedostatku stručnog kadra u domovima zdravlja i bolnicama slušamo odavno, ali prvi put se određeni delovi Srbije označavaju kao takozvane medicinske pustinje.

Zbog čega nastaju tzv. medicinske pustinje objasnili su gosti "Pulsa Srbije" Savo Pilipović, iz Udruženja pacijenata Srbije i Miomir Rajčević iz Medijskog edukativnog centra.

- Mi smo zahvaljujući našim ekspertima sa Medicinskog fakulteta uradili opsežna istraživanja po metodoligiji EU, te smo determinisali regione u Srbiji koji mogu da se proglase medicinskim pustinjama. Taj termin ne označava samo nedostatak lekara, već i nedostatak specijalista, udaljenost farmaceutskih i zdravstvenih institucija. Postoji i onaj deo koji je povezan sa migracijom zdravstvenih radnika. To je projekat koji se pojavio kao tema za vreme korone, kada su bogate zemlje EU povukle zdravstveni kadar iz siromašnijih zemalja, među kojima je i Srbija - započeo je Rajčević.

01:09

VRBAS OSTAO BEZ GINEKOLOGA, PRETI TZV. MEDICINSKA PUSTINJA! Stručnjaci otkrili razlog: EU je povukla zdravstveni kadar iz Srbije!

Potom je Pilipović rekao šta rade pacijenti ukoliko ne mogu da se izleče ili odu na pregled u gradu u kom bitišu:

- Pacijenti reaguju tako što se organizuju. Imali smo nedavno primer kada je pedijatar nakon niza godina rada otišao u penziju i nije postojao drugi koji će da ga zameni. Bila je ozbiljna drama jer nije bilo pedijatra, tada su meštani organizovali razne demonstracije, i ako se ne varam, problem je uspešno rešen.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track