Dušan Petrović glasove za DS kupovao narodnim novcem!
Foto: KURIR

Evo gde su naše pare

Dušan Petrović glasove za DS kupovao narodnim novcem!

Društvo -
Bivši ministar poljoprivrede Dušan Petrović delio 400 miliona dinara subvencionisanih kredita i priznao da je zato DS u centralnoj Srbiji na izborima dobro prošao

BEOGRAD - Otkrio se.Dušan Petrović, bivši ministar poljoprivrede, kupovao je glasove za DS novcem iz budžeta, na šta je potrošeno oko 400 miliona državnih para!Otkrio na sednici GONa zatvorenom delu sednice Glavnog odbora DS, pre deset dana, Petrović je javno, za govornicom, svojim kolegama iz DS rekao da je ta stranka u centralnoj Srbiji prošla bolje na izborima zahvaljujući subvencionisanim kreditima koje je davalo njegovo ministarstvo.- Petrović je rekao da nije bilo njegovih subvencionisanih kredita za poljoprivrednike, DS ne bi dobio ni pola glasova koje je osvojio u centralnoj Srbiji - otkriva naš izvor iz DS.Naime, Vlada Srbije usvojila je 9. marta 2012, bukvalno uoči raspisivanja izbora, Uredbu o podsticanju poljoprivredne proizvodnje putem kreditne podrške kroz subvencionisanje dela kamate u 2012. Iz agrarnog budžeta za te namene odvojeno je 400 miliona dinara, a pravo na subvencionisani kredit imali su svi registrovani poljoprivredni proizvođači.Nije korektnoSadašnji ministar poljoprivrede iz redova SNS, Goran Knežević, inače nekadašnji demokrata, kaže za naš list da će u toj ustanovi ispitati sve kredite koje je ministarstvo dalo.- Evo, kažem vam da ćemo se tim pitanjem pozabaviti i naravno da ćemo alarmirati javnost za sve što nije u skladu sa zakonom. Ujedno, uveravam vas da deljenja novca iz Vlade, a pogotovo iz Ministarstva poljoprivrede, zarad sticanja političkih poena, sigurno neće biti - kaže za naš list ministar Knežević i dodaje da apsolutno nije korektno da neko koristi državni novac u političke svrhe.Dušanu Petroviću su naša saznanja očigledno bila zanimljiva jer nam je na njih ovako odgovorio:- Izvor vam je jako zlonameran ili nedovoljno bistar. Nisam rekao reč o kreditima. Broj seljačkih porodica koje su imale podršku poljoprivrednog budžeta povećan je sa 80.000 na 240.000. Ta promena je bila politički rizična, što su dva protesta poljoprivrednika i pokazala, ali nužna. Kazao sam da je pravedna i ekonomski racionalna promena poljoprivredne politike dovela do toga da osnažimo svoj uticaj u centralnoj Srbiji, a ne urušimo podršku u Vojvodini. Ako obrađujete ovu temu, molim vas da integralno objavite moj odgovor - napisao je bivši ministar Petrović.

Nenadić: Najviše subvencija pred izboreNemanja Nenadić, programski direktor organizacije Transparentnost Srbija, kaže da su na majskim izborima zloupotrebljavani promotivni resursi koje donosi javna funkcija.- Nosioci visokih funkcija imali su i do 11 puta više promotivnih aktivnosti nego u istom periodu 2011. Još gori primer su izmišljene promocije, poput otvaranja nedovršene obilaznice oko Beograda. Verujem da nas je samo manjak para u budžetu sačuvao od većeg rasipanja javnih finansija, mada je primetno da je tokom aprila više trošeno na nabavke i subvencije nego u drugim mesecima. Nadam se da će najavljeno ispitivanje poslovanja državnih banaka i fondova poslužiti da se utvrdi koliko je ovih zloupotreba bilo - kaže Nenadić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track