RADMILA IMA 3 HILJADE SKOKOVA PADOBRANOM! Ona nije obična žena, ona je SPECIJALAC! EVO KOLIKA PLATA ČEKA NEKE NOVE RADMILE (VIDEO)
Foto: Damir Dervišagić, Privatna Arhiva

kurir u 63. padobranskoj brigadi

RADMILA IMA 3 HILJADE SKOKOVA PADOBRANOM! Ona nije obična žena, ona je SPECIJALAC! EVO KOLIKA PLATA ČEKA NEKE NOVE RADMILE (VIDEO)

Društvo -

Radmila Đurić ima bezmalo tri hiljade skokova padobranom. Ali ne samo to - ona je specijalac! I to kakav specijalac! Jedna je od čuvenih iz 63. padobranske! Junaci i ponos Srbije! Vojnici s dve zakletve - i otadžbini i drugu! I sad oni, ko nikad dosad u Srbiji, primaju devojke i momke koji nisu iz vojske! Tako i neke nove Radmile čekaju da postanu elita Vojske Srbije.

- Ženama jeste samo malo teže, jer su po prirodi fizički slabije od muškaraca. Ali ovaj poziv ne prepoznaje da li ste muškarac ili žena, vi ste dobro obučeni specijalac, profesionalac. Dama ste posle radnog vremena. A ako želite da se prijavite, morate da imate ljubav prema pozivu. To pa sve drugo - priča za Kurir Radmila Đurić, koja je duže od 30 godina u 63. padobranskoj i ima 2.920 skokova.

63 Padobranska, 63. Padobranska, 63. padobranska brigada, Reportaža
foto: Damir Dervišagić, Privatna Arhiva

Mnoge je vojnike obučila, a sada ne krije zadovoljstvo što se među kandidatima za 63. padobransku brigadu našao i određeni broj mladih devojaka. Ona je, kao i ostale elitne jedinice srpske vojske, prvi put otvorena i za građanstvo. Ali put do vojnog aerodroma "Narednik pilot Mihajlo Petrović" kroz Ulicu 63. padobranske brigade u Nišu nije nimalo lak. Odabir je strog i prolaze samo najbolji - patriote, koji su psihički i fizički spremni da u svako doba daju i više nego što misle da mogu. Jer ne može svako ispuniti moto i zakletvu "Za otadžbinu, za druga, za pušku, za vojničku i ratničku čast, padobranci 63. padobranske brigade - rade!"

63 Padobranska, 63. Padobranska, 63. padobranska brigada, Reportaža
foto: Damir Dervišagić, Privatna Arhiva

Takvi upravo pred ekipom Kurira pakuju padobrane. Oni su mladi, dolaze iz vojske, ali su spremi - uvek i svugde! Besprekorne kondicije, sa znanjem i iznad svega uverenjem i vrednostima, ne prezaju ni od čega.

- Ukoliko se ima velika želja i volja ništa nije teško. Traže se određena psihofizička naprezanja, ali uz dobre instrukcije i savremenu opremu ništa nije teško - priča nam instruktor obuke i padobranstva.

1 / 9 Foto: Damir Dervišagić, Privatna Arhiva

Ime mu ne znamo, lice mu ne vidimo. Kao ni svim tim momcima koji se pod punom ratnom opremom postrojavaju na pisti. Čekaju let za novi skok. Neznani, a naši. Uvek tu.

Međutim, i oni su samo ljudi. Kao svi mi.

- Svaki čovek u određenoj meri oseća strah. I taj strah je u ovom poslu pozitivan jer vas drži budnim, da možete da odradite određenu reakciju potrebnu u datom momentu - priča instruktor.

Major Mladen Stamenković
Major Mladen Stamenkovićfoto: Damir Dervišagić, Privatna Arhiva

A major Mladen Stamenković, komandir čete za obuku padobranaca iz 63. padobranske brigade, podseća da devojke i momci koji konkurišu najpre moraju da budu državljani Republike Srbije i ne smeju da budu stariji od 30 godina.

- Prvi put primamo civile, javile su nam se i devojke i taj broj nije mali. Nebitno je da li su služili vojni rok, svakako će im ovde biti organizovana osnovna vojnička obuka. Patriotizam je ono prvo što treba da vodi te mlade ljude ka nama - ističe major Stamenković.

00:36

Skok padobranom specijalaca 63. padobranske

Nakon što bude završena selekcija pre dolaska u 63. padobransku, a ona, između ostalog, obuhvata zdravstveno-medicinsku, psihološku i bezbednosnu procene, počinje selektivna obuka s fizičkom proverom.

- To znači najpre ulazna fizička provera. Kad je savladaju, slede tri nedelje osnovne vojničke obuke, pa četiri nedelje selektivne obuke. I na kraju četiri nedelje padobranske obuke. Ko sve to prođe, biće primljen u 63. padobransku i u radni odnos s platom od minimum 200.000 dinara, što je bezmalo tri puta više od republičkog proseka - priča major Stamenković.

Devojke i momci, eto prilike još koji dan. Do petka su prijave.

J. S. Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track