U SRBIJI JE POČEO DA SE PROIZVODI PRVI INOVATIVNI LEK ZA MULTIPLA SKLEROZU: Premijerka saopštila: OVO JE VAŽNO ZA NAŠE ZDRAVSTVO
Multipla skleroza / Ilustracija, Foto: Hemofarm

"Corpos" DOSTUPAN PACIJENTIMA

U SRBIJI JE POČEO DA SE PROIZVODI PRVI INOVATIVNI LEK ZA MULTIPLA SKLEROZU: Premijerka saopštila: OVO JE VAŽNO ZA NAŠE ZDRAVSTVO

Društvo -

U Srbiji je počeo da se proizvodi prvi inovativni lek za multipla sklerozu koji se zove "Corpos", a informaciju o tome na svom Tviter nalogu objavila je i premijerka Ana Brnabić.

- Danas smo u Hemofarmu u Vršcu obeležili proizvodnju prvog inovativnog leka u Srbiji - leka Corpos za lečenje MS, a koji Hemofarm proizvodi u partnerstvu sa Roche. Ovo nam otvara vrata za proizvodnju inovativnih lekova u Srbiji, što je važno i za naše zdravstvo i za nauku. Koliko smo promenili stvari u domenu lečenja retkih bolesti: za ovu namenu, 2012. se iz budžeta izdvajalo 130 mil din. Sada izdvajamo 4,3 mlrd (33x više)! Ako se gleda samo MS, od 2018. broj MS pacijenata čije lečenje pokriva RFZO povećan 4x (sa 1.100 na 4.100). Idemo dalje! - napisala je premijerka.

Ana Brnabić
Ana Brnabić foto: Hemofarm

Ona je inače danas obišla kompaniju Hemofarm zajedno sa predstavnicima Vlade i diplomatskim korom i upoznala se sa inovativnim lekom Corpos koji je dostupan i našim pacijentima zahvaljujući saradnji Hemofarma sa najvećom biotehnološkom kompanijom Roche.

1 / 2 Foto: Hemofarm

- U Srbiji je počela proizvodnja prvog inovativnog leka Corpos, za lečenje pacijenata obolelih od MS, a proizvodnja je počela u kompaniji Hemofarm zajedno sa najvećom biotehnološkom kompanijom na svetu Roche. Corpos je revolucionarni lek koji će značajno promeniti tok bolesti i unaprediti kvalitet života obolelih od MS, preneli su mediji, a objavio je Tanjug.

Ona je, kako se navodi, izjavila i da se pregovara sa kompanijom Hemofarm i o široj proizvodnji drugih inovativnih lekova u Srbiji. Naglasila je da je za poslednje 4 godine učetvorostručen broj pacijenata obolelih od MS koji se leče na račun RFZO.

Tih pacijenata je, kako je rekla premijerka Brnabić, 2019. godine bilo 1.000, a ove godine ih ima 4.000 pacijenata. Zaključuje, budžet vlade Republike Srbije za 10 godina uvećan 33 puta za lečenje pacijenata obolelih od retkih bolesti.

Kurir.rs

Bonus video

02:52

OSETILA SAM DA MI TRNE PRVO NOGA, PA RUKA... Jelena već dve godine živi s multipla sklerozom, ALI NEMA NIKAKVIH POTEŠKOĆA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track