MINISTAR RUŽIĆ: Učenici iz RS moći će da upisuju fakultete u Srbiji i nakon uvođenja državne mature
Foto: ministarstvo prosvete

ministarstvo prosvete

MINISTAR RUŽIĆ: Učenici iz RS moći će da upisuju fakultete u Srbiji i nakon uvođenja državne mature

Društvo -

BEOGRAD - Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je danas da je saradnja Srbije i Republike Srpske na nivou prosvete na najvišem nivou, i da se razgovara o njenom unapređenju, pre svega da novi način upisa fakulteta putem državne mature bude pristupačan i za učenike iz Republike Srpske.

Ružić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, nakon sastanka sa ministrom za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Željkom Budimirom, rekao da je među predlozima za unapređenje saradnje i organizovanje zajedničkih konferencija i skupova, uz poštovanje autonomije unevrziteta, odnosno da ta saradnja ne bude samo preko evropskih projekata.

"Imamo veliki broj studenata iz Republike Srpske koji upisuju fakultete u Srbiji, dominantno u Beogradu i Novom Sadu. Dotakli smo se i teme državne mature koja će imati uticaj i na učenike u Republici Srpskoj", rekao je Ružić.

Ružić je kazao da nema informacije koliko je fakulteta za upis studenata, osim Pravnog fakulteta u Beogradu koji je to već učinio, do sada prihvatalo samo rezultate sa državne mature.

O zlostavljanoj devojčici (8) koju je otac držao zarobljenu

Ministar prosvete Srbije Branko Ružić izjavio je danas da odgovornost za to što zlostavljana osmogodišnja devojčica u beogradskoj opštini Zvezdara nije bila upisana u školu, niti je pohađala predškolski program, snosi lokalna samouprava koja ima matične knjige rođenih i vodi evidenciju o tome.

Ružić je novinaria u Vladi Srbije, posle sastanka s ministrom za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Željkom Budimirom, rekao da je taj slučaj "zapanjio čitavu Srbiju i njega lično", i da je "odgovornost svih nas" što je bila "nevidljiva za sistem" devojčica koju je zanemarivao i zlostavljao otac kome je sudski bila dodeljena na staranje.

Istakao je da za to što devojčica nije pohađala predškolski program, niti je upisana u školu, krivicu snosi njen otac, koji je njen zakonski staratelj, a da je odgovornost lokalne samouprave što nije reagovala na to.

"Po zakonu, lokalna samouprava vodi računa o tome i obaveštava škole i predškolske ustanove", kazao je Ružić. Ministar je rekao da je iz tog slučaja evidentno "da je sistem zakazao" i da je "odgovornost na svim institucijama", pa i na njegovom Ministarstvu prosvete.

"Očekujem da dominantno prihvate državnu maturu. Potrebno je i dovođenje do perfekcije samog softvera", istakao je Ružić i dodao da će se o tome nastaviti razgovori sa srednjoškolcima, od kojih svake godine njih 60.000 završava školovanje i potencijalni su studenti.

Ministar Željko Budimir je rekao da "Republika Srpska i Srbija imaju jedinstveni akademski prostor", i dobru saradnju, koja se može potencijalno unaprediti i direktnom razmenom profesora i studenata.

Budimir je pozvao učenike iz Srbije da upisuju fakultete u Republici Srpskoj, navodeći da će u tom slučaju na dva državna univerziteta imati besplatno školovanje i smeštaj, ukoliko redovno studiraju.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track