ANDRIJA JORGIĆ DOBITNIK PRIZNANJA "SLOVO LJUBVE": Nagradu poklonio za obnovu hrama Svetog Save u Kosovskoj Mitrovici
Foto: Privatna Arhiva

ANDRIJA JORGIĆ DOBITNIK PRIZNANJA "SLOVO LJUBVE": Nagradu poklonio za obnovu hrama Svetog Save u Kosovskoj Mitrovici

Društvo -

Direktor "Borbe" Andrija Jorgić ovogodišnji je dobitnik nagrade "Slovo ljubve" koju dodeljuje Kulturni centar Kruševac za rad i posvećenost širenju kulture i umetnosti. Novčani iznos pomenute nagrade, Jorgić je poklonio za obnovu hrama Svetog Save u Kosovskoj Mitrovici.

"Svaka svetinja koja se obnavlja na Kosovu i Metohiji od velikog je značaja za opstanak našeg srpskog naroda. Ovo je samo jedan moj skroman doprinos obnovi crkvi Sveti Sava koja je stradala tokom pogroma 2004. kao i parohu Nenadu Stojanoviću koji se zajedno sa svojom porodicom nesebično trudi i radi na uređenju ovog hrama", istakao je Jorgić.

Andrija Jorgić
foto: Privatna Arhiva

Tokom martovskog progona sudbinu više od 35 uništenih i oskrnavljenih crkava i manastira, doživeo je i Hram Svetog Save. Zapaljeni su zvonici, i parohijski dom, a vatra je uništila i mermerni pod i ikonostas.

Andrija Jorgić
foto: Privatna Arhiva

Pomoć u vidu prikupljanja novčanih sredstava za obnovu hrama Svetog Save, a uz blagoslov patrijarha Porfirija, "Borba" je organizovala i na dan proslave obeležavanja 101 godine postojanja. Tom prilikom "Borbino" priznanje za najborbenijeg koje tradicionalno dodeljuje svake godine uručeno je upravo ocu Nenadu Stojanoviću.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track