KAKO PREPOZNATI KARDIO-RENALNI SINDROM? Udruženje pacijenta u borbi protiv opake bolesti: Ivani prikupljen novac za Belorusiju
Foto: Kurir televizija

kurir tv

KAKO PREPOZNATI KARDIO-RENALNI SINDROM? Udruženje pacijenta u borbi protiv opake bolesti: Ivani prikupljen novac za Belorusiju

Društvo -

Panel „KARDIO-RENALNI SINDROM: Kako ga prepoznati i adekvatno lečiti u organizaciji "European Communication Center" i kompanije "Astra Zeneca", pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja održan je u svečanom holu Jugoslovenske kinoteke.

Glavni cilj je bio podizanje svesti javnosti o kardio-renalnom sindromu, značaju njegove prevencije, kao i pravovremenoj dijagnostici i adekvatnoj terapiji koja je od ključnog značaja za sam tok i lečenje.

Bolnica, Bolnički Krevet
foto: Profimedia

Koji su simptomi, šta je kardio-renalni sindrom i kako ga na vreme otkriti i lečiti jer godišnje gubimo jedan grad koji ostaje bez ljudi.

- Naša obaveza, Ministarstva zdravlja, je da kroz programske aktivnosti koje radimo, skrenemo pažnju i na prevenciju. Naše aktivnosti će biti na formiranju registra. Pre svega, radićemo na jačanju kapaciteta, odnosno u povećanju broja kadrova, ali i na edukaciju lekara koja je neophodna - poručila je Škodrić, direktorka RFZO.

Potom je rečeno da se bilo kojim pomakom načinjava korak ka poboljšanju kvaliteta života:

- Oni su često u bolnicama. Broj hospitalizacije bolesnica sa srčanom i bubrežnom slabosti je strahovito veliki. Da na bilo koji način smanjimo broj hospitalizovanih, mi smo načinili ozbiljan korak ka poboljšanju kvaliteta života - rekao je jedan od predstavnika RFZO.

- Donirali smo 120.000 brzih testova, da bi se što brže dijagnostikovale rizične grupe i da ranije stignu do dijagnoze. Takođe smo donirali u sedam zdravstvenih ustanova opremu za bržu dijangnozu srčane slabosti - rekao je Vuković, predstavnik kompanije "AstraZeneca".

IVANA JE OTIŠLA NA TRANSPLANTACIJU U BELORUSIJU!

Nakon fondacije "Budi human" angažovanjem jutarnjeg programa na Kurir televizij, Ivana Jović je otputovala u Belorusiju, gde će biti obavljena transplantacija:

00:31

KARDIO-RENALNI SINDROM I NJEGOVE POTEŠKOĆE! Udruženje pacijenta u borbi protiv opake bolesti: Ivani prikupljen novac za Belorusiju

- Mnogo mi je drago što smo zajedno u ovom priči. Ja sam dve godine i tri meseca na dijalizi, u međuvremenu sam sa drugim pacijentima pokrenula Udruženje donorstva i herojstva, s obzirom na to da se transplantacije u Srbiji sporadično događaju, odnosno jako ih malo ima. Zahvaljujući svima vama novac je skupljen, u januaru sam bila na pripremama.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track