RUŽIĆ SA SREDNJOŠKOLCIMA: DRŽAVNA MATURA SE NEĆE UVESTI NAMETANJEM! Učenici traže prelazni period da se nađe najbolje rešenje!
Ministar Ružić sa srednjoškolcima, Foto: Ministarstvo prosvete

ministar prosvete održao sastanak

RUŽIĆ SA SREDNJOŠKOLCIMA: DRŽAVNA MATURA SE NEĆE UVESTI NAMETANJEM! Učenici traže prelazni period da se nađe najbolje rešenje!

Društvo -

Ministar prosvete Branko Ružic sa saradnicima razgovarao je danas u Ministarstvu prosvete sa predstavnicima neformalnog udruženja srednjoškolaca "I mi se pitamo" Lukom Babićem, Doroteom Vasić i Stefanom Markovićem, koji traže da se odustane od zamišljenog koncepta državne mature i za to su podneli peticiju sa 25.000 potpisa, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

- Lično verujem da je državna matura iskorak u dobrom smeru i da će biti pokretač pozitivnih promena u svim segmentima sistema, jer će svakako promeniti mnoge ustaljene, a nedovoljno efikasne i kvalitetne prakse u našem obrazovanju. Državna matura ima za cilj da olakša upis, smanji stres i unapredi kvalitet obrazovnog sistema. Neće se sigurno uvesti nametanjem i ne sme da bude na uštrb svih onih kojima je namenjena, a to je skoro 66.000 srednjoškolaca. Ono na čemu uvek insistiram je dijalog, potpuna informisanost svih aktera, uz nultu toleranciju na moguća iznenađenja - naveo je ministar Ružić.

Ministar je rekao da ne treba dozvoliti da se pitanje državne mature ispolitizuje. Takođe, je upitao učenike da mu navedu ime osobe iz Ministarstva koja im je, kako je plasirano u medijima, navodno kazala, da što se tiče državne mature "oni ništa ne pitaju" kako bi snosila sankcije. Predstavnici neformalnog udruženja "I mi se pitamo" naveli su da ta osoba nije iz Ministarstva.

Oni su zatražili prelazni period za uvođenje državne mature i doneli su listu sa pitanjima o državnoj maturi, na koja će im odgovoriti Ministarstvo prosvete, ali su se i složili, nakon razgovora, da je veliki broj pitanja otvoren zbog loše informisanosti.

- Mi razumemo vašu poziciju, da se nađe najbolje rešenje. Mi smo tu da vam pomognemo, da budemo konstruktivna strana u dijalogu i da zajedno nademo najbolje moguće rešenje. Mi smo deca koja žele da ostanu u Srbiji - naglasio je Luka Babić.

Babić je u razgovoru za Kurir rekao da su Ministarstvu predložili da se uvede probni period državne mature, ali da nisu dobili odgovor, kao i da im je rečeno da će se sastati s njima i u narednom periodu.

- Smatramo da državna matura treba da se proba pre nego što se uvede u punom kapacitetu. Koncept predloga je da se fakulteti upisuju samo na osnovu prijemnih ispita, a da se srednje škole završavaju na osnovu državne mature. Dok se fakulteti upisuju na taj način, a tokom tog probnog perioda, mogu da sednu predstavnici ministarstva i dekani i da vide koja je korelacija na državnoj maturi i na prijemnom ispitu. Ukoliko je korelacija državne mature visoka, prijemni ispiti se mogu ukinuti, ukoliko nije, treba da se revidira projekat državne mature - naveo je Babić.

Kurir.rs

Bonus video:

02:52

POLAGANJE MALE MATURE U BEOGRADU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track