POVUČEN JE IZ PRODAJE JER IZAZIVA ANAFILAKTIČKI ŠOK: Ako ga pijete, ili ste pili ovaj lek posavetujte se sa lekarom
Povučen lek iz prodaje, Foto: Kurir tv

farmacija

POVUČEN JE IZ PRODAJE JER IZAZIVA ANAFILAKTIČKI ŠOK: Ako ga pijete, ili ste pili ovaj lek posavetujte se sa lekarom

Društvo -

Folkodin, lek protiv suvog kašlja povučen je sa tržišta , saopštila je Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije. Ovaj lek, koji srpski lekari prepisuju decenijama unazad, povlači se zato što njegova primena u periodu do 12 meseci pre određenih vrsta anestezije, može izazvati anafilaktičku reakciju. Zašto i kako istražuje novinar Kurira, Ivana Jovanović.

Falkodin
foto: Kurir tv

Jelena Mitrašinović, Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije ispričala je na osnovu čega je došlo do ovih zaključaka.

- To je bila samo preporuka EU, a sada je donela odluku i za povlačenje sa tržišta. Naša je dužnost da pratimo sva nova saznanja po pitnaju lekova i polazeći iz te odluke, povukli smo Folkodin sa tržišta RS kao i povlačenje na nivou EU - rekla je MItrašinović, koja je ispričala da li treba da se pojača budnost prema pacijentima koji su išli u potpunu anesteziju.

03:43

Ukoliko ga pijete, ili jeste u proteklih 12 meseci posavetujte se sa lekarom

- Obavestili smo sve zdravstvene radnike i ustanove i predočili rizike, a pacijentima je preporučeno da se posvaetuju sa svojim lekarima. Otići i tražiti zamensku terapiju, a posebno se skreće pažnja anesteziolozima koji moraju postaviti pitanje pacijentu, pred operaciju, da li je u poslednjih 12 meseci koristio folkodin i ispratiti moguće pojave neželjene reakcije, kao što je anafilaktički šok - ispričala je.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track