PATRIJARH PORFIRIJE PODELIO IKONE MALIŠANIMA: Deca i sada slave manifestaciju nastalu na Veliki petak tokom NATO bombardovanja!
Patrijarh Porfirije sa mališanima, Foto: TV Hram

Dečje Vaskršnje čarolije

PATRIJARH PORFIRIJE PODELIO IKONE MALIŠANIMA: Deca i sada slave manifestaciju nastalu na Veliki petak tokom NATO bombardovanja!

Društvo -

Patrijarh srpski Porfirije otvorio je u utorak 11. aprila 2023. godine manifestaciju "Dečje Vaskršnje čarolije" u Konaku kneginje Ljubice u Beogradu, gde je uživao sa mališanima koji su ukrašavali jaja.

Posle svečanog otvaranja, patrijarh Porfirije, jedan od pokrovitelja manifestacije, blagoslovio je sve učesnike i podelio im ikonice.

Manifestacija Dečje Vaskršnje čarolije
Manifestacija Dečje Vaskršnje čarolijefoto: TV Hram

Kako navodi TV Hram, organizatori manifestacije su organizacija "Deca Palilule", crkva Svetog Marka i Muzej grada Beograda u čije ime su prisustvovali visokoprepodobni arhimandrit Nektarije sekretar Svetog Arhijerejskog Sinoda i starešina crkve Svetog Marka, prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević, Branislav Jović predsednik organizacije "Deca Palilule" i Vesna Vidović zamenica gradonačelnika Beograda.

Na sajtu SPC navodi se da su "Dečje Vaskršnje čarolije" nastale tokom NATO agresije. U želji da deca Beograda, iako u uslovima bombardovanja, kao i ranijih godina obeleže dane Vaskrsa organizacija "Deca Palilule" pozvala je najmlađe da 9. aprila 1999. godine, na Veliki petak, dođu u Tašmajdanski park, ponesu likovni pribor i barena jaja. Tada se odazvalo preko 400 dece u pratnji odraslih članova porodica. U manifestaciji ove godine učestvuju deca svih uzrasta, od predškolaca do srednjoškolaca, sa Kosova i Metohije, iz Niša, Sremskih Karlovaca, Jagodine, Banja Luke i Skoplja.

Kurir.rs/ TV Hram

Bonus video:

00:13

Patrijarh Porfirije u Jasenovcu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja