VITLEJEMSKA BOGOMAJKA U SVETOJ ZEMLJI: Maja Kovačević, majka 11 dece, sa hodočasnicima iz pravoslavnih zemalja u Jerusalimu
Foto: Privatna Arhiva

ZAVOLI, VOLI, VOLI! OBNOVIMO SEBE. GLAS SRBIJE!

VITLEJEMSKA BOGOMAJKA U SVETOJ ZEMLJI: Maja Kovačević, majka 11 dece, sa hodočasnicima iz pravoslavnih zemalja u Jerusalimu

Društvo -

Grupa poklonika Svete Zemlje, pod nazivom Vitlejemska Bogomajka, a pod pokroviteljstvom Duhovno prosvetiteljske i misionarske akcije "Zavoli, voli! Obnovimo sebe! Glas Srbije!" čiji je direktor Maja Kovačević, srpska majka jedanaestoro dece, uputili su se ovih dana, pri kraju velikog Uskršnjeg posta, na pokloničko putovanje u Jerusalim. U grupi je pored domaćih bilo i hodočasnika iz drugih pravoslavnih zemalja, što je ovom poduhvatu dalo i internacionalni karakter. Jedan og članova ove mnogobrojne ekipe bio je i sveštenik protojerej Alekandar Stojiljković, koji je, mada prvi put, putovao i u svojstvu duhovnika.

Izrael, pravoslavlje, Maja Kovačević
foto: Privatna Arhiva
Izrael, pravoslavlje, Maja Kovačević
foto: Privatna Arhiva

Prošlo je već nekoliko dana od povratka ali utisci koji se sabiraju postaju samo jači i upečatljivi, a svoje uzbuđenje i oduševljenje onim što je video i doživeo prota Aleksandar opisuje sa oduševljenjem.

„Izuzetno je velika stvar za svakog vernika, da poseti zemlju u koju je Bog poslao svoga Sina. Susret sa Svetom Zemljom je jedan od najlepših događaja koje čovek može da doživi jer su sve jevanđeoske priče vezane baš za taj deo sveta, a čovek je sve vreme svestan činjenice da se nalazi na mestu kojim su hodili apostoli, Majka Božja i Isus Hristos što kod njega stvara osećaj oprisutljenja, odnosno ponovnog preživljavanja svega onoga što zna i što je u svojim mislima dočaravao i osećao", kaže Aleksandar i dodaje: „Obilazeći ta sveta mesta oseća se velika blagodat koja je 2000 godina sakupljana na tom mestu, a koja pozitivno utiče na celo ljudsko biće. Jer, kako kaže jedna poslovica: bolje jednom vidi nego hiljadu puta da čitaš".

Izrael, pravoslavlje, Maja Kovačević
foto: Privatna Arhiva
Izrael, pravoslavlje, Maja Kovačević
foto: Privatna Arhiva

„Ono što je na mene ostavilo najveći utisak jeste Hram vaskrsenja i Grob Isusa Hrista, mada je teško na taj način rangirati svetinje od kojih svaka ima i svoju priču, ali i značaj u hrišćanskom svetu. Posetili smo i Dom Presvete Bogorodice u kojeme je ona živela sa svojim roditeljima, Joakimom i Anom, Pećinu u kojoj je roden sveti Jovan Krstitelj. Bili smo u Vitlejemu gde je rođen Gospod Isus Hristos, gde smo videli i njegovu kolevku i uzeli učešće u molitvi. Videli smo Galilejsko jezero i Nazaret, Kanu Galilejsku gde je Isus pretvorio vodu u vino. Videli smo poznatu Magdalu, dom Magdalene koja je pratila Isusa do kraja života i prisustvovala njegovom raspeću.

Izrael, pravoslavlje, Maja Kovačević
foto: Privatna Arhiva
Izrael, pravoslavlje, Maja Kovačević
foto: Privatna Arhiva

Osim toga bili smo na Tavor Gori, u Vitiniji gde smo videli grob Lazara kojeg je Isus vratio iz mrtvih, videli smo Maslinsku Goru, Gestimanski vrt, Put stradanja, Golgotu i ploču miropomazanja na koju je Isus položen kad je skinut sa krsta i hram na mestu njegovog prvog pojavljivanja pred svojim apostolima, mesto vaznesenja i grob Presvete Bogorodice. Zapravo, moglo bi se reći da smo videli sve što je bitno, mada uvek ostaje još mnogo toga da se vidi jer ovde je svaki kamen svedok i spomenik veri. Na mene je veliki utisak ostavio i čin pogruženja u reci Jordan gde sam ja imao zadatak, odnosno čast, da poklonike pogružavam u vodi na mestu gde se i Gospod krstio.

Izrael, pravoslavlje, Maja Kovačević
foto: Privatna Arhiva
Izrael, pravoslavlje, Maja Kovačević
foto: Privatna Arhiva

Na kraju smo obišli i Hram Svetog Save Osvećenog (700 godina pre Svetog Save Nemanjića) koji je još tada ostavio zaveštanje najavljujući dolazak Svetog Save Nemanjića, kome daruje svoj žezal i ikonu Mlekopitateljicu. Tu se zamonašio i Sveti Jovan Damaskin koji je zaveštao Trojeručicu, a zanimljivo je da na tom mestu postoje listovi palme koja pomaže nerotkinjama da zatrudne, poput grožđa u Hilandaru.

Spremajući se za ovaj put, kao duhovnik grupe , dobio sam od prijatelja mnogo imena živih i mrtvih da ih pomenem u molitvama na svetim mestima, tako da su i oni kroz molitvu bili sa nama, a čitao sam Jevanđelje na svakom mestu koje smo obišli. Tako se Jevanđelje proživi i blagodat Božiju oseća svki pojedinac. Čovek se prosto preobrazi i postane bliži Bogu. I još bih naglasio da mi životom moramo da svedočimo Jevanđelje, a kada čovek ode u Svetu Zemlju onda je to razlog više. Eto, meni je ovo bilo prvi put, a uz Božiju pomoć ne i poslednji. Želeo bih, koliko god sam u stanju, da tu radost prenesem i na druge i da ih ubedim da nam se pridruže jer ovakvih pitovanja će biti još, a sledeće organizujemo već za Preobraženje", kaže protojerej Aleksandar Stojiljković.

Maja Kovačević
Maja Kovačević foto: Privatna Arhiva

Ni Maja Kovačević, koja je prošle godine doživela vatreno krštenje i pogruženje u reci Jordan niti može, niti želi da sakrije svoje ushićenje svojom drugom posetom Svetoj Zemlji.

Grupa poklonika Svete Zemlje Vitlejemska Bogomajka" u toku Vaskršnjeg posta krenula je stazama kojima su hodali Isus Hristos i mnogi sveti. Po meni postoje tri Jerusalima, jedan je u Izraelu, drugi je nebeski, a treći je u našim srcima. Mi smo posetili prvi ali su sve vreme u nama bila i ona dva nevidljiva ali i te kako prisutna jer izgleda da oni jedan bez drugog ne mogu. Prvo mesto koje smo posetili je Vitlejem, što je meni i mojoj dusi veliki dar i radost i to mesto na mene ostavlja najveći utisak. Ja sam bila tamo prošle godine i ljubav koju sam osetila i emocije koje su me preplavile samo su se ovog puta pojacale.

Izrael, pravoslavlje, Maja Kovačević
foto: Privatna Arhiva

Na tom mestu gde se nalazi Bogorodica Vitlejemska koja je ujedno i zaštitnica naše duhovno-prosvetiteljske akcije i slava naših poklonika svete zemlje. Prvog dana kada smo stigli u vitlejem bila je ideja da snimimo Prve kadrove za himnu Svetoj zemlji ali to nije bilo moguće od emocija koje su bile toliko velike da sam imala osećaj da će srce da mi stane . Mi želimo da svim ljudima koji žele da posete svetu zemlju to omogućimo kaže Maja i dodaje:

1 / 36 Foto: Privatna Arhiva

„Kada samo jedan iz porodice ode na ovo pokloničko putovanje čitava porodica dobija blagodat i zaštitu,tako da je to veliki dar i blagoslov. Moram da pomenem i našu sestru u Hristu Veru Antonić koja je organizator i vodič i koja je dala je sve od sebe da organizacija bude najbolja i da svi budu srećni i zadovoljni. Ujedno bih se zahvalila i nasem prijatelju i bratu u Hristu Milanu Ptroviću koji je svojim umecem doprineo da za vaskrs prikazemo himnu poklonika svete zemlje Veliko mi je zadovoljstvo što sam imala čast da prisustvujem monašenju dve iskušenice, što je na sve nas ostavilo veliki utisak. O svim svojim impresijama pisaću u knjizi koja je biti i pretocena u film putevima Gospođa Isusa Hrista . pozivam sve ljude da putuju sa nama jer Grupa poklonika Svete Zemlje „Vitjejemska Bogomajka" ima nameru da ova poklonička putovanja postanu njena trajna aktivnost i sastavni deo Akcije „Zavoli, voli, voli! Obnovimo sebe! Glas Srbije!", kaže Maja.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track