Zvršen protest radnika EPS-a, zahtev poništavanje odluke o prelasku u akcionarsko društvo
Foto: EPS

Nekoliko stotina građana ISPRED RADNIČKE ČESME

Zvršen protest radnika EPS-a, zahtev poništavanje odluke o prelasku u akcionarsko društvo

Društvo -

BEOGRAD - Protest radnika Elektroprivrede Srbije (EPS) završen je večeras ispred Radničke česme u centru Lazarevca uzvicima "Ne u A.D!".

Nekoliko stotina građana i radnika tog preduzeća okupilo se danas u 18 časova kako bi iskazali nezadovoljstvo povodom transformacije EPS-a u akcionarsko društvo.

Okupljeni oko radnog tela "Jedinstvo Kolubara", zahtevaju poništavanje odluke i stopiranje prelaska EPS-a iz Javnog preduzeća u akcionarsko društvo, a za tu odluku dali su sedam dana Ministarstvu rudarstva i energetike i Vladi Srbije.

Jedan od inicijatora Goran Perišić rekao je da je radnicima mesto u proizvodnji, a da su ih danas naterali da budu na protestu "isti oni koje radnici finansiraju od svojih članarina".

"Drugi naš cilj je da se zaustavi bahatost sindikalnih frakcija i da se iz sindikalnih ruku EPS vrati u radničke ruke", rekao je Perišić.

Naveo je da se prelaskom EPS-a u akcionarsko društvo stiče prvi korak ka privatizaciji.

"Sistemski smo godinama uništavani. Sa 13 milijardi vrednosti preduzeća, pali smo na tri milijarde", rekao je on.

Naglasio je da EPS mora da ostane i proizvođač i trgovac strujom, a da će radnici Kolubare ostati bez posla, a da će računi za struju biti veći.

Perišić je rekao da radnici nisu bili informisani o tome šta se dešava u preduzeću, kao i da nije bilo javne rasprave o transformaciji EPS-a.

"Ne dozvolimo novi Bor i Majdanpek! Kolubara nema alternativu! Jedan od najvećih krivaca jesu sindikati. Oni ne trea da rade prema ličnim interesima, već treba da štite radnike", rekao je on.

Radnik preduzeća Kolubara-usluge, Milovan Ćulibršić ;rekao je da će "ćerke-firme" EPS-a kao što su Kolubara-usluge u kojima on radi, biti na udaru ukoliko dođe do promene većinskog vlasništva u EPS-u.

"Brinem se da ćemo sutra biti energetski zavisni, da će nam privreda biti pod nametima privatnika koja će prodavati električnu energiju", rekao je on i dodao da ko nije bio na površinskom kopu "Kolubara", ne zna kakav radnici težak i odgovoran posao rade.

Naveo je da je ministarka Dubravka Đedović rekla da niko neće ostati bez posla, ali da je to "rečeno i radnicima Bora i Majdanpeka".

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track