MENJA SE ŠEST ZAKONA IZ OBLASTI OBRAZOVANJA: Ovo čeka đake koji budu imali keca iz vladanja! UVODE SE BESPLATNE NACIONALNE ČITANKE
Foto: Shutterstock

Novine u obrazovanju

MENJA SE ŠEST ZAKONA IZ OBLASTI OBRAZOVANJA: Ovo čeka đake koji budu imali keca iz vladanja! UVODE SE BESPLATNE NACIONALNE ČITANKE

Društvo -

Izmenama i dopunama Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju predviđeno je da ocena iz vladanja od petog razreda, umesto od šestog, ulazi u prosek ocena i da bude brojčana, a ne opisna. Međutim, to u suštini neće promeniti mnogo toga, s obzirom na to da učenik koji bude imao jedinicu iz vladanja neće ponavljati razred!

Pored toga, predviđene su oštrije novčane kazne za roditelje koji ne poštuju zakon, kao i za one čija deca vrše nasilje, a kazne iznose od 10.000 dinara, umesto dosadašnjih 5.000, pa čak i do 100.000 dinara. Jedna od predviđenih novina je i zabrana onima koji počine nasilje da se ispišu iz škole tokom trajanja vaspitno-disciplinskog postupka.

- Stava smo da je neophodno da se odloži ispisivanje iz srednje škole ukoliko je protiv njega pokrenut vaspitno-disciplinski postupak, do njegovog okončanja. Tu je čest problem u praksi bio da učenik protiv koga je pokrenut vaspitno-disciplinski postupak prelaskom u školu posle sedam dana upiše se u drugu i izbegne posledice učinjenog - rekao je juče za Kurir ministar prosvete Branko Ružić nakon otvaranja prve javne rasprave o šest zakona iz oblasti obrazovanja, koja je juče održana u Novom Sadu.

Javna rasprava
Javna raspravafoto: Ministarstvo prosvete

Činjenice / Odredbe ovih zakona se menjaju

- Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja

- Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju

- Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju

- Zakon o visokom obrazovanju

- Zakon o udžbenicima

- Zakon o Nacionalnom okviru kvalifikacija Republike Srbije

Ministar je naveo i da će se u okviru pojačanog vaspitnog rada sa učenicima realizovati i društveno korisni, odnosno humanitarni rad.

- Zakonom određene kazne smo podigli u nadi da ćemo uticati na roditelje koji izričito odbijaju da sarađuju sa školom - istakao je ministar Ružić.

Veća odgovornost

Odeljenske starešine će voditi posebnu evidenciju

Izmenama zakona predviđene su i dodatne obaveze za odeljenske starešine, pa će oni koji u razredu imaju neko problematično dete morati da vode posebnu evidenciju o pojačanom vaspitnom radu, u koju će unositi podatke o događaju, učesnicima itd. Odeljenski starešina zajedno sa stručnim saradnicima sačinjava plan pojačanog vaspitnog rada, koji traje do okončanja vaspitno-disciplinskog postupka.

Jedna od najvažnijih novina jeste i uvođenje nacionalne čitanke od naredne školske godine za učenike osnovnih i srednjih škola, što je predloženo Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o udžbenicima:

- Ideja je da se uvede nacionalna čitanka, koja će obuhvatiti sadržaje programa predmeta srpski jezik, odnosno srpski jezik i književnost, svet oko nas, priroda i društvo, istorija, geografija, likovna kultura i muzička kultura, u skladu s planom i programom nastave i učenja za određeni razred, odnosno ciklus osnovnog i srednjeg obrazovanja.

Bitna novina

Srpski jezik kao strani

Nakon izbijanja rata u Ukrajini u našu zemlju došlo je dosta dece iz Rusije i Ukrajine, a oni koji ne govore srpski ili engleski imaju poteškoća pri učenju i pohađanju škola u koje su se ovde upisali. Zbog toga su na inicijativu Društva za srpski jezik i književnost predložene izmene zakona kako bi se prevazišao taj problem dece i nastavnika.

- U okviru školskog programa, za decu i učenike koji ne poznaju srpski jezik škola može da realizuje i program za sticanje elementarnog znanja iz srpskog jezika, odnosno program srpskog jezika kao stranog - navodi se u Nacrtu izmena i dopuna Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju.

Kako je navedeno u Nacrtu ovih izmena i dopuna, sredstva za finansiranje pripreme i nabavke nacionalne čitanke za sve učenike obezbeđuju se u budžetu Srbije.

Pored svega navedenog, radi se i analiza stanja finansijskih efekata kako bi se povećao broj stručnih saradnika u OŠ i SŠ, i za uvećanje koeficijenata za obračun i isplatu plata odeljenskih starešina (sa četiri na sedam odsto).

Činjenice / Ključne izmene šest zakona

- brojčana ocena iz vladanja od petog razreda ulazi u prosek

- škole mogu da uvedu srpski jezik kao strani za đake koji nisu naši državljani

- nacionalna čitanka biće obavezna za sve osnovce i srednjoškolce

- veće kazne za roditelje problematične dece - od 10.000 do 100.000 dinara

- povećaće se broj stručnih saradnika u OŠ i SŠ

- omogućena dodatna nastava od trećeg razreda za učenike s posebnim sposobnostima i interesovanjima

- odeljenske starešine vodiće posebnu evidenciju o pojačanom vaspitnom radu

- obrazovno-vaspitni rad od petog do osmog razreda može da se organizuje i u kombinovanom odeljenju

- časovi dodatne i dopunske nastave, kao i čas odeljenskog starešine biće utvrđeni rasporedom

Kurir.rs/ Mina Branković

Bonus video:

05:23

NA INTERNETU DIVLJA VRŠNJAČKO NASILJE!: Influenser: Na tviteru su se molili da umrem od raka u NAJGORIM MUKAMA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track