STEFAN KRKOBABIĆ: Socijalna garantovana "penzija", višegodišnja inicijativa PUPS-a
Foto: privatna arhiva

STEFAN KRKOBABIĆ: Socijalna garantovana "penzija", višegodišnja inicijativa PUPS-a

Društvo -

PUPS – Solidarnost i pravda godinama se zalaže za uvođenje socijalne garantovane "penzije". O tome je nedavno u Narodnoj Skupštini Republike Srbije govorio Stefan Krkobabić, predsednik Poslaničke grupe PUPS - Solidarnost i pravda i potpredesednik te partije.

Krkobabić je u ovom sazivu parlamenta prednjačio originalnim inicijativama koje su zainteresovale veliki broj građana Srbije - posebno najstarije.

Jedna od njih je i inicijativa za uvođenje socijalne garantovane "penzije", ne manje od 100 evra, namenjene onima koji nemaju penziju i neće je nikada imati. Krkobabićev predlog je izazvao ogromno interesovanje javnosti Srbije, jer je reč o velikom broju ljudi – blizu 200.000 potencijalnih korisnika te "penzije".

Stefan Krkobabić za naš list pojašnjava šta je to socijalna garantovana "penzija"?

"Socijalna garantovana 'penzija' je poseban vid socijalnog davanja namenjen starijima od 65 godina, koji nemaju navršenih 15 godina staža da bi ostvarili pravo na penziju, nisu korisnici socijalne pomoći, nemaju imovinu niti bilo koji drugi vid prihoda. Među njima je najveći broj žena i to žena sa sela. Ovaj vid socijalnog davanja predstavlja svojevrsnu zahvalnost društva koje na taj način vrednuje njihov rad i odužuje im se za sve ono što su tokom svog životnog veka dale društvu, radeći decenijama u domaćinstvima i poljoprivrednim gazdinstvima", kaže Stefan Krkobabić.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track