NAĐEN SPISAK DIANE BUDISAVLJEVIĆ SA 5.800 IMENA SRPSKE DECE SPASENE IZ USTAŠKIH LOGORA! Ristić: Živima da pokažemo PRAVI IDENTITET
Foto: Printscreen Facebook/muzej žrtava genocida, Prinscreen Youtube, Beta Miloš Miškov

pronađen posle skoro 80 godina

NAĐEN SPISAK DIANE BUDISAVLJEVIĆ SA 5.800 IMENA SRPSKE DECE SPASENE IZ USTAŠKIH LOGORA! Ristić: Živima da pokažemo PRAVI IDENTITET

Društvo -

Originali spisak Diane Budisavljević sa oko 5.800 imena srpske dece spasene iz ustaških logora Nezavisne Države Hrvatske (NDH), za koji se smatralo da je izgubljen ili uništen nađen je i sada je u Muzeju žrtava genocida u Beogradu, obelodanio je direktor muzeja Dejan Ristić.

Dejan Ristić
foto: Vladimir Milovanović, Kurir Televizija

- Ovaj spisak srpske dece nastao je u Zavodu za gluhonijemu djecu u Zagrebu u okviru akcije Diane Budisavljević. Sadrži imena i prezimena dece, njihovih roditelja, datum i naziv logora iz kojeg su spasena, kao i starosnu dob i identitet hrvatskih usvojilaca. Spisak je nastao u drugoj polovini 1942, posle Bitke na Kozari. To je prvorazredni istorijski izvor do sada nepoznat javnosti, za koji se smatralo da je nestao tokom Drugog svetskog rata. Mi sada prvi put živoj deci, koja su ljudi u dubokoj starosti i koja još tragaju za svojim identitetom, kao i njihovim potomcima, možemo da ponudimo podatak koji je njihov stvarni identitet - kazao je Ristić na konferenciji za novinare, a preneli su mediji.

Diana Budisavljević
Diana Budisavljević

Spisak je, kako je naveo Ristić, u Muzej žrtava genocida stigao prošle godine. Međutim, nije želeo da otkrije kako su došli do njega.

- Za njim smo tragali izuzetno dugo i uspeli smo uz ogromnu podršku državnih organa Srbije. Bio je van nacionalne teritorije i donet je na nacionalnu teritoriju - kazao je Ristić.

1 / 4 Foto: Printscreen Facebook/muzej žrtava genocida

Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i druge žrtve fašizma u Drugom svetskom ratu, koji se obeležava svakog 22. aprila bio je povod da ovaj muzej predstavi deo arhivske građe, među kojima i ovaj spisak. Tu je i jedini "srbosjek" u Srbiji, nož koji su ustaše ubijale Srbe, bodež braće Javor, cigla koja je bila deo logora u Jasenovcu, pisma... Tu su i minđuše devojčice sa spiska Radmile Radonjić, koja je iako spasena umrla jer nije mogla da preboli rane od zlostavljanja u logoru.

Spasena deca iz ustaških logora
Spasena deca iz ustaških logorafoto: Unite

Ristić je kazao i da je tokom 2022. muzej prikupio više arhivskih dokumenata nego od osnivanja 1992, te je postao jedna od vodećih institucija te vrste u Istočnoj Evropi.

- Naša muzejska građa je dokaz o zločinu. U svetu postoje samo tri ovakve institucije koje se bave fenomenologijom žrtava u Drugom svetskom ratu, osim našeg tu su i muzeji u SAD i u Izraelu", kazao je Ristić.

Diana Budisavljević je vodila kartoteku o deci, kako bi ona jednog dana mogla biti vraćena svojim biološkim porodicama, ali joj je Ministarstvo socijalne politike Hrvatske 28. maja 1945. tu dokumentaciju oduzelo.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track