DEVOJCI IZ SRBIJE STANARI NEĆE DA IZAĐU IZ STANA: Umesto kirije dobija PRETNJE MAFIJOM I UVREDE! Ne zna šta da radi
Foto: Shutterstock, Ilustracija

"pogasi struju"

DEVOJCI IZ SRBIJE STANARI NEĆE DA IZAĐU IZ STANA: Umesto kirije dobija PRETNJE MAFIJOM I UVREDE! Ne zna šta da radi

Društvo -

Kada se useljavamo u novi stambeni prostor, nije retkost da naiđemo na vlasnike stanova koje bismo zbog njihovog pojačanog opreza lako mogli da okarakterišemo kao "paranoične".

Međutim, kada se osvrnemo na godinu ili dve iza nas, možemo da primetimo da je sve više priča koje govore o tome kako su stanodavci imali razne probleme sa stanarima kojima su izdavali stanove.

Tako je ranije ove nedelje na društvenoj mreži Reddit objavljena ispovest jedne neimenovane devojke iz Srbije, inače vlasnice jednog stana, koja je digla veliku prašinu na ovoj društvenoj mreži jer se požalila da od stanara dobija uvrede i pretnje mafijom.

stan, kirija, stanodavci, stanovanje, ključ, ključevi
foto: Shutterstock

Naime, ona se požalila da se trenutno nalazi u velikom problemu zbog stanara koji. kako je ona navela u objavi, odbijaju da se isele iz njenog stana, bez obzira na to što ih je ova devojka na vreme obavestila da moraju to da učine.

Ona je ovo uradila sa namerom kako bi potražila pomoć od drugih, s obzirom da je od svojih stanara nakon toga doživela psovke, uvrede, pa čak i pretnje mafijom, te želi da dobije odgovor na to kako da se postavi u ovoj u najmanju ruku neprijatnoj situaciji.

Ona je objavu započela naslovom "Stanari neće da izađu iz stana", što je samo po sebi uznemirujuće, a potom sledi objava:

"Kao što naslov kaže. Nemamo sklopljen ugovor, javljeno im je mesec dana ranije kad treba da izađu, oni prete (između ostalog i mafijom), vređaju, govore da im ne pada na pamet da se isele. Šta raditi?", glasi objava zabrinute devojke iz Srbije.

Nedugo zatim, veliki broj korisnika Reddita reagovao je na njenu objavu, te su usledili brojni komentari u vidu saveta i pomoći. Ali, među komentarima bilo je i onih šaljivog karaktera, bez obzira na to što se ova devojka našla u izuzetno teškoj situaciji.

Da je objava izazvala snažnu reakciju, govori činjenica da se ispod nje nagomilalo više od 290 komentara za svega par dana.

"Nemaju ni stan, a znaju mafijaše"

"Kakvom mafijom, nemaju stan, a znaju "mafijase". Uzmi lepo i izbaci gamad na silu", glasi prvi, na koji je autorka objave odgovorila: "Ne mogu, plašim se, žensko sam, a otac te porodice je sirovina".

Beograd, Novi Beograd, zgrada, zgrade, stan
foto: Shutterstock

"Meni je ćale sirovina"

Na konstataciju autorke objave u ovom komentaru, jedan korisnik je kroz šalu hteo da opiše kako njemu zvuči njena izjava da "ne želi fizički obračun".

"Meni je ćale sirovina, dužna si mi 1.000 evra i odvaliće te moj ćale ako mi ne pošalješ (nadam se da ti je besmisao ovog sto pišes sad bolje predstavljena)", glasi njegov odgovor.

"Promeni bravu"

Jedan korisnik naveo je da je imao identičnu situaciju, te joj je udelio savet.

"Imao sam identičnu situaciju. Sačekaj da izađu iz stana i dogovori sa bravarom da bude spreman na poziv da odmah dođe i promeni bravu. Ako nakon toga oni provale na bilo koji način, zovi policiju i reci provala u stan", glasio je komentar jednog korisnika.

Ključ, Brava
foto: Shutterstock

"Mesec dana je mali rok"

Jedan korisnik istakao je stav da je mesec dana mali rok, te da nije etički dati tako malo vremena nekome za iseljenje iz stana.

"Realno je trebalo da date duži rok za iseljenje, u principu imate pravo na svoj stan, samo malo je etički bezveze jer je mesec dana mali rok, iskreno", poručio je jedan korisnik, na šta je drugi odgovorio da je "minimalni zakonski rok za iseljenje 90 dana".

"Pogasi struju"

Jedan stanar posavetovao ju je da pogasi struju, vodu i ostale komunalije, te da bez dokaza da je stan njihov, oni ne mogu ništa da uključe.

"Da li se računi vode na tebe? Mozeš da iskljuciš sve, struju, vodu i ako ima jos nešto od komunalija kao vlasnica stana. Oni bez ikakvog dokaza da je stan njihov ne mogu da uključe. Izaći će sami vrlo brzo, ukoliko iz osvete zbog svega ne naprave neku veću štetu u stanu", napisao je jedan korisnik.

brojilo, struja
foto: Shutterstock

"Izbaciću ih ja za gajbu piva"

Nizali su se raznovrsni komentari, poput šaljivih, do onih koji mogu da pomognu devojci.

"Izbaciću ih ja, za gajbu piva", "E ćao, mogu ja da ti rešim problem uz simboličnu novčanu nadoknadu. Javi se porukom ako si zainteresovana", "Pojedi ih", "Platiš nekog da ti reši problem silom", Izjuri ih go*njivom motkom, bukvalno.. Čuj mafija..", samo su neki od komentara.

Online kupovina, Hangar, Technostore, Kamera, Skrivena kamera, Prisluškivanje, Prisluškivač, Olovka, Ključ, Privezak, Sigurnost, Detektor, Bubica
foto: Profimedia

Solemnizacija?

"Niste uradili solemnizaciju pre useljenja? To vam je izvršni dokument i sa tim ih policija izbacuje u roku od odmah", naveo je jedan korisnik, na šta je drugi odgovorio: "Solemnizacijom dokument ne postaje izvršan, i policija ne može da izbaci nikoga iz stana na osnovu solemnizovanog dokumenta", a autorka je istakla da nema nikakav dokument.

Utaja poreza

Mnogi su je posavetovali da ih prijavi policiji za pretnje, ali naglašavaju da bi mogla i ona da snosi posledice, ako je u pitanju "nelegalno" izdavanje.

"Odeš u policiju i kazeš da su ti neke bu*ale u stanu. Oni nemaju nikakav papir da budu tu, ali i ti si radila isto utaju poreza. Pitaće te policija kako su ušli", napisao je jedan korisnik.

Pojedini su dodelili vlasnici stana korisne pravne savete, istakavši da iako nema ugovor, to ne predstavlja značajan problem, te da može da kontaktira policiju. Oni su, naime, istakli da je minimalni otkazni rok zakonom o stanovanju i održavanju zgrada 3 meseca.

Kurir.rs/N.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track