KAKVO NAS VREME OČEKUJE ZA PRVOMAJSKI URANAK? Meteorolog Sovilj otkrio i kad ćemo konačno dočekati ZNATNO TOPLIJE VREME
Slobodan Sovilj, Foto: screenshot RTS, Shutterstock

kurir tv

KAKVO NAS VREME OČEKUJE ZA PRVOMAJSKI URANAK? Meteorolog Sovilj otkrio i kad ćemo konačno dočekati ZNATNO TOPLIJE VREME

Društvo -

Verovatno se retko ko seća prevrtljivijeg aprila od onog koji nas je zadesio ove godine. Taman sklonimo zimsku garderobu i obuću, a ujutru dočekamo kišu, pa čak i sneg. Snega, nadamo se, neće biti, ali izgleda da nas posle nekoliko toplih prolećnih dana opet čeka osetni pad temperature.

Slobodan Sovilj
foto: Kurir tv

Slobodan Sovilj, meteorolog ispričao je u emisiji "Puls Srbije" šta možemo da očekujemo od vremena.

- Nakon naoblačenja sa kišom, grmljavinom i pljuskovima, temperatura se u petak vraća na vrednosti od 20 stepeni - kaže Sovill.

- Što se tiče vikenda neće biti stabilno vreme, biće lokalnih pojava kratkotrajnih pljuskova. Temperature će biti bez promene, ali uz po neki lokalni pljusak i grmljavinu. U noći između 30. aprila i 1. maja, temperatura će biti stabilna, a ako i bude padavina, to će biti kratkotrajne prolećne kiše. Jedno pravo promenljivo prolećno vreme će obeležiti kraj aprila i početak maja - rekao je Sovilj.

02:51

KAKVO NAS VREME OČEKUJE ZA PRVOMAJSKE PRAZNIKE?

Kiša je tu, ali vreme će biti stabilno.

- Temperatura vezana za datume 1. i 2. maj, biće i opsegu od 18-20 stepeni, a minimalne od 6-10 stepeni. Stabilizacija vremena doći će tek krajem druge dekade maja. RHMZ je prognozirao da će temperatura u prvoj polovini maja biti niža i to do 15 stepeni, a više temperature možemo očekivati krajem maja - ispričao je Sovilj.

Pre nekoliko decenija mi smo imali hladnije zime, pa je ovo, prema njegovim rečima, sasvim očekivano.

- Ovo je tipično vreme za ovaj period. Pre nekoliko decenija bila je veća razlika između hladnog perioda ranije i danas. Zime su sve toplije i toplije, zbog povećavanja gasova koji podižu temperature cele planete, pa se na Balkanskom poluostrvu pokazuju toplije temperature nego ranije. To ne znači da se hladne zime više nikad neće dešavati - kazao je on.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track