KAKO PREPOZNATI LAŽNU NOVČANICU? Jeremić iz NBS: Da li vidite razliku? Postoje 4 SIGURNA POKAZATELJA da je FALSIFIKAT
Koja je novčanica lažna?, Foto: Kurir tv

kurir tv

KAKO PREPOZNATI LAŽNU NOVČANICU? Jeremić iz NBS: Da li vidite razliku? Postoje 4 SIGURNA POKAZATELJA da je FALSIFIKAT

Društvo -

Region je ostao zatečen filmskom krađom koja se početkom aprila dogodila u ekspozituri Lovćen bake u Herceg Novom. Uz pomoć falsifikovanih dokumenata, za sada nepoznata žena uspela je da sa tuđeg računa podigne i odnese čak milion i trista hiljada evra. Prevara je otkrivena tek kada se ovoj banci javila klijentkinja čiji je ovo novac zaista bio, rekavši službenici da ona nije tražila da joj se ova suma isplati.

Kurir tv, lažne novčanice
foto: Kurir tv

O prevarama, falsifikatorima i mogućnosti da i sami budemo deo prevare, pričao je Miroslav Jeremić iz Narodne banke Srbije.

Kako kaže, novac je siguran onoliko koliko je sigurna, i koliko ima kapitala, banka o kojoj je reč.

- Ovo što se desilo je jedan pojedinačni primer. Kada se zaključi ugovor o štednji to je jedan obligacioni odnos. Onog trenutka kada ja predam novac banci, taj novac pripada njoj. Kada taj novac protivzakonito podigne neko lice, ono je, praktično uzelo novac banci. Dakle, banka je u problemu - kazao je Jeremić, koji ukazuje da će problem imati i onaj sa kime je pojedino lice ostvarilo ugovor o tom novcu, na primer osiguravajuće društvo.

U nastavku, kako je falsifikacija jedan od najunosnijih zanata, objasnio je na koji način možemo utvrditi da li je novčanica lažna i to kada su u pitanju dinari i evri.

Jeremić kaže da je najbitniji papir na kom je štampan novac.

Kurir tv, lažne novčanice
foto: Kurir tv

- Dakle, papir je najbitniji. Prave novčanice štampaju se na visokokvalitetnom i zaštićenom papiru koji u sebi sadrži vodeni žig. Stoprocentno su napravljene od pamuka. Falsifikator nema taj štampač.

Kurir tv, lažne novčanice
foto: Kurir tv

Kao drugu bitnu prepoznatljivost, naveo je zaštitnu nit, koja "preseca" novčanicu po sredini.

- Kada okrenete novčanicu ka svetlu videćete da je ta nit neprekinuta, dok je kod falsifikata isprekidana - rekao je.

05:44

KAKO OTKRITI KOJA JE NOVČANICA LAŽNA?

Treći pokazatelj je boja, odnosno reljefna hrapavost, koja je posledica nanosa boje.

- Kod dinarskog novca videćete da je, kada protrljate prstom, ta površina hrapava, a na falsifikatu novčanica ostaje glatka. I četvrti pokazatelj je skraćenica, koja se ne može videti golim okom, već vam je potrebna lupa. Na originalu piše "NBS" na ćirilici i latinici, dok na falsifikatima, najčešće neće pisati ništa - ispričao je Jeremić, a kao osnovni uslov a se sve ovo primeni, je predznanje o tome kako originalan novac treba da izgleda:

- To su dimenzije, elementi, a ko je zainteresovan može da se informiše - dodao je.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja