"STAVIŠ OVE NAOČARE I SVE JE NAIZGLED NORMALNO..." Detektiv u programu uživo demonstrirao KAKO RADI ŠPIJUNSKA OPREMA (VIDEO)
Foto: Kurir TV

pazi, snima se

"STAVIŠ OVE NAOČARE I SVE JE NAIZGLED NORMALNO..." Detektiv u programu uživo demonstrirao KAKO RADI ŠPIJUNSKA OPREMA (VIDEO)

Društvo -

Kamera skrivena u olovci, kutija "šibica” koja satelitski prati svaki korak "žrtve”, sprave za promenu glasa i druge špijunske naprave odavno su se iz filmova preselile u realan život.

A da li i oni sa plićim džepom mogu za relativno male pare da kupe sredstva za nadzor proveravao je novinar Kurir TV Svetozar Čubrilo sa svojim sagovornikom.

- Svi moderni uređaji mogu da se postave u bilo šta. Od lampe, sata pored kreveta, bitno je da imaju pristup struji direktno ili bateriju sa autonomijom. Svako stručno lice može da ga ugradi gde poželite. Možete da kupite i gotov proizvod, ali to su poluprofsionalne naprave, maltene igračke. Za svu profesionalnu opremu morate da imate dozvolu koju zdaju ovlašćeni organi - objašnjava Nikola Novak, vlasnik detektivske agencije.

Nikola Novak
Nikola Novakfoto: Kurir TV

Zatim je gledaocima jutarnjeg programa Kurir TV demonstrirao koje uređaje koriste zaposleni u njegovoj agenciji.

- Na primer, neki od gedžeta koje koristimo su naočare, koje su naizgled normalne, ali prave fotografije i snimaju. Gdegod da gledate, vi zapravo snimate. Imate i ovaj privezak za alarm na kolima, međutim, u njemu je kamera koja snima i slika. Postoje gedžeti za audio i za video snimanje, potrebna vam je samo SIM kartica. Imamo i opremu za kontraprislušni pregled koja detektuje ima li uređaja za praćenje instaliranih u blizini - demonstrirao je sagovornik Kurir TV.

Nikola Novak, privatni detektiv
foto: Kurir TV

Pojasnio je i šta podrazumeva zakonska regulativa u našoj zemlji kad su ove aktivnosti u pitanju.

03:10

STAVIŠ OVE NAOČARE I SVE JE NAIZGLED NORMALNO... Detektiv u programu uživo demonstrirao KAKO RADI ŠPIJUNSKA OPREMA

- Vi možete da snimate u prostoriji u kojoj ste vi vlasnik, u suprotnom vam treba dozvola vlasnika ili osobe koja se snima. Na javnim površinama sve je dozvoljeno, ostalo je narušavanje privatnosti i nemate pravo da to radite - zaključio je Novak.

Kurir.rs/S. Čubrilo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja