UBIJAO JE ZA TITA, A UMRO U BEDI! Bio je jugoslovenski DŽEJMS BOND, a evo zašto je morao je da beži iz zemlje
Foto: Youtube Printscreen, SANDEN / AFP / Profimedia

maršalov tajni agent

UBIJAO JE ZA TITA, A UMRO U BEDI! Bio je jugoslovenski DŽEJMS BOND, a evo zašto je morao je da beži iz zemlje

Društvo -

Slobodan Mitrić, poznatiji kao Karate Bob, bio je bivši tajni agent i špijun Josipa Broza Tita. Iz Jugoslavije je pobegao kad je odbio da izvrši jedno ubistvo. Preminuo je u Amsterdamu u novembru 2016. godine.

Mitrić je dobio nadimak Karate Bob zbog vladanja ovom borilačkom veštinom. U Holandiju je stigao 1973. godine, a za Božić je u Amsterdamu ubio trojicu Srba zbog čega je osuđen na 13 godina zatvora. Policija u Holandiji je navodila da su ubistva predstavljala obračun podzemlja, dok je Mitrić tvrdio da je reč o profesionalnom zadatku jednog tajnog agenta.

Slobodan Mitrić, Karate Bob, Tito, špijun, tajni agent
foto: Youtube Printscreen

Nakon što je u Holandiji odležao zatvorsku kaznu nije se vratio u tadašnju Jugoslaviju jer je procenio da bi mogao da bude ubijen. U Amsterdamu je živeo pune 43 godine bez ikakvih prava jer je bio proglašen "nepoželjnim strancem". Tokom izdržavanja zatvorske kazne napisao je memoare koji su objavljeni pod naslovom "Titov tajni agent".

Potom je objavio još nekoliko intrigantnih naslova o podzemlju i poslovima tajnih službi. U knjizi je predstavljen kao jugoslovenski Džejms Bond. U njoj je objasnio kako je za potrebe jugoslovenske tajne službe likvidirao ljude u zemljama Istočnog bloka, Francuskoj, Švedskoj i Belgiji.

Slobodan Mitrić, Karate Bob, tajni agent, Džejms Bond, špijun, Tito
foto: Youtube Printscreen

Od smrti njegove partnerke 2006. godine holandske vlasti odbile su da mu dodele bilo kakva socijalna primanja, smeštaj kao i zdravstvenu zaštitu. Zanimljiv je podatak da i kad su se venčali, Mitrić nije imao novca, pa je ceremonija u gradskoj većnici održana u ponedeljak, kada parovi mogu da se venčaju besplatno.

Mitrić nikada nije priznao likvidacije, odnosno jeste, ali ovim rečima: "Nisam ubio nikoga. Samo sam likvidirao neprijatelje države i kriminalce", rekao je jednom prilikom Mitrić.

Imao je želju 1992. godine da se priključi srpskim paravojnim snagama tokom rata koji se odvijao na prostorima bivše Jugoslavije, ali se nije usudio da se vrati pa je ipak ostao u Amsterdamu.

Tamo je tokom 1992. godine štampao letke preko kojih je pozivao na osvetu protiv neprijatelja Srbije. Zadnje dane proveo je na tavanu jedne napuštene školske zgrade u istočnom delu Amsterdama. Pronađen je slučajno i u teškom stanju prevezen u bolnicu gde je ubrzo i preminuo.

Kurir.rs/Avaz

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track