PRVI MAJ: Sindikalci sa protesta u Beogradu zatražili poštovanje radnika i njihovog rada
Foto: Beta

Skup je organizovan ispred Doma omladine

PRVI MAJ: Sindikalci sa protesta u Beogradu zatražili poštovanje radnika i njihovog rada

Društvo -

BEOGRAD - Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) održao je danas Prvomajski protest u centru Beogradu, sa kog je zatraženo poštovanje radnika i njihovog rada.

Skup je organizovan ispred Doma omladine, na mestu na kom je 1893. godine, kod tadašnje kafane Radnička kasina, prvi put u Srbiji obeležen Međunarodni praznik rada.

Okupljeni su nosili veliki transparent sa natpisom "I ti si sindikat" kao i manje transparente sa porukama "Dostojanstven rad, dostojanstven život" i "Moć promena je u tvojim rukama, učlani se u sindikat". Izveden je i performans u kom je prikazano kako je policija 1893. godine nasilno razbila prvo radničko okupljanje u Beogradu povodom Međunarodnog praznika rada.

Učesnicima protesta obratio se predsednik SSSS Ljubisav Orbović koji je kazao da radnici traže bolje uslove rada, veće plate i životni standard i pozvao ih da se "svakog dana i na svakom mestu" bore za te ciljeve.

Ocenio je da "poseban problem" danas predstavlja dovođenje radnika iz drugih zemalja i to, kako je rekao, za radna mesta koja nisu upražnjena. "Tu dolazi do manipulacija, njima se daje manja plata a istog dana se otpuštaju domaći radnici", naveo je Orbović. Komentarišući činjenicu da više sindikata na različitim mestima obeležava današnji praznik, rekao je da je radnicima potrebno jedinstvo, "ne samo 1. maja". Ocenio je i da štrajkovi imaju smisla ali i dodao da poslodavci pokušavaju da ih spreče "svojim sindikatima". Posle njegovog obraćanja, učesnici skupa krenuli su kao Trgu Slavija gde će položiti vence na spomenik Dimitriju Tucoviću.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track