PRINC FILIP KARAĐORĐEVIĆ SA SUPRUGOM I SINOM U POSETI SLOVENIJI: Dočekani na tradicionalan način, ukazana nam čast
Foto: Privatna arhiva

rogaška slatina

PRINC FILIP KARAĐORĐEVIĆ SA SUPRUGOM I SINOM U POSETI SLOVENIJI: Dočekani na tradicionalan način, ukazana nam čast

Društvo -

Princ-Naslednik Filip Karađorđević sa suprugom princezom Danicom i sinom princem Stefanom boravio je prethodih dana u Sloveniji. Kako su istakli na društvenim mrežama, ovo je bila prva poseta prinčevskog para Sloveniji, državi koja je sa još šest država nekada činila jedno kraljevstvo kojim su vladali preci princa Filipa.

Kako su naveli, Karađorđevići su boravili u Rogoškoj Slatini, najpoznatijem banjskom lečilištu koje baštini dugu tradiciju turizma još od 1803. godine a koje su često posećivali Karađorđevići, od kralje Petra I, preko princa Đorđa, kralja Aleksandra I do kralja Petra II.

1 / 6 Foto: Privatna arhiva

Domaćin prinčevskom paru bio je gradonačelnik Rogaške Slatine Branko Kidrič zajedno sa velikim poštovaocem Kraljevske porodice i čovekom koji je formirao bogatu kolekciju predmeta koji su pripadal članovima dinastije Karađorđević Nanijem Poljanecom. Pomenuta zbirka nalazi se u okviru Ljudskog Muzeja u Rogaškoj Slatini a koji je bio inicijalna ideja gospodina Polaneca podržana i realizovana od strane lokalne samouprave.

Poljanec je prinčevskom paru ukazao da je da je NjV Kralj Petar I još sa svojom majkom Persidom 1865. godine posetio ovo banjsko lečilište u tadašnjoj Austrugarskoj monarhiji. To je kasnije učinio i NjV Kralj Aleksandar I dok je još bio Prestolonaslednik sa ađutantom Jeremićem, a kasnije i kao Kralj, kada je Rogaška Slatina postala sastavni deo Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

„Dočekani smo pred Aninim Dvorom na tradicionalan način, pogačom i piranskom solju, a domaćin nam je ukazao posebnu čast da simboličnim presecanjem vrpce otvorimo novo poglavlje u radu Ljudskog muzeja. Fascinirani smo umetničkim delima, retkim predmetima, memorabilijama, slikama, fotografijama, ordenima, odevnim predmetima, koje je sa toliko ljubavi i posvećenosti decenijama prikupljao i ostajemo zadivljeni kolekcijom koju nigde drugde nismo imali priliku da vidimo. Utisak je da je ovo najveća javno predstavljena kolekcija predmeta posvećenih Kraljevskoj porodici Srbije na svetu, koja se nalazi van otadžbine“ istakao je Princ-Naslednik Filip.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track