OVOG VIKENDA U BEOGRADU EKSPERTSKI SASTANAK DIGESTIVNE ONKOLOGIIJE: Ključno pitanje kako smanjiti mortalitet od raka na Balkanu
Foto: Shutterstock

veliki skup

OVOG VIKENDA U BEOGRADU EKSPERTSKI SASTANAK DIGESTIVNE ONKOLOGIIJE: Ključno pitanje kako smanjiti mortalitet od raka na Balkanu

Društvo -

Zašto je mortalitet od raka najveći na Balkanu, šta moramo da unapredimo u prevenciji, skriningu, edukaciji, koje su nove terapijske platforme - o ovim i drugim važnim pitanjima iz ove oblasti razgovaraće se na prvom ekspertskom sastanku Asocojacije digestivne onkologije Srbije – ADOS, koji će se, uz ušešće brojnih renomiranih specijalista sa Balkana i dijaspore, održati 12. i 13. maja u Beogradu.

Dr Nenad Mijalković, šef Dnevne bolnice digestivne onkologije u UKCS i predsednik ADOS, kaže da su na sastanku uključene sve specijalnosti, od medikalnih onkologa, preko hirurga i radiologa, radioterapeuta, molekularnih biologa i da će biti prisutni svi oni koji učestvuju u lečenju digestivnih tumora na ovom prostoru.

- U Srbiji možemo očekivati napredak ako budemo doneli političku odluku da je smanjenje smrtnosti od karcinoma jedan od glavnih prioriteta države, što bi vodilo ka formiranju sveobuhvatne strategije razvoja onkološkog servisa. Prvi rezultati bi se mogli očekivati za 3-5 godina - ističe dr Mijalković.

Dodaje i da je ovo "odlična prilika da iskoristimo iskustva Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Crne Gore i Republike Srpske".

Učešće na Konferenciji potvrdila je i direktorka Digestive Cancers Europe, nevladine organizacije koja obuhvata sva udruženja pacijenata iz Evrope.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track