NEMAČKA UVELA OLAKŠICE ZA DRŽAVLJANSTVO! Srbi najčešće odlaze da rade u ovu zemlju, a ovo su novi uslovi za dobijanje PASOŠA
Foto: Profimedia

izmene zakona

NEMAČKA UVELA OLAKŠICE ZA DRŽAVLJANSTVO! Srbi najčešće odlaze da rade u ovu zemlju, a ovo su novi uslovi za dobijanje PASOŠA

Društvo -

Nemačka vlada postigla je dogovor o novom Zakonu o državljanstvu koji olakšava proces naturalizacije, prenosi "DPA". Istovremeno, dodela državljanstva u nekim slučajevima biće isključena u potpunosti.

Pasoš neće moći da dobiju osobe koje su učinile krivična dela motivisana antisemitizmom, rasizmom ili sličnim zločinima mržnje. Novi nacrt Zakona o državljastvu sačinilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova u dogovoru sa Ministarstvom pravde.

Dodatni preduslov za naturalizaciju će biti da osoba generalno može da zarađuje za svoje i životne potrebe svoje porodice, bez isplate socijalne pomoći. Izuzetaka će biti i odrediće se naknadno.

nemački pasoš
foto: Shutterstock

“Ko postaje nemački državljanin, posvećuje se životu u našem slobodnom i raznolikom društvu. Zbog toga je naturalizacija nemoguća uz rasizam, antisemitizam ili bilo koji drugi oblik ispoljavanja mržnje prema drugima. Tu ne postoji bilo kakva tolerancija. Ko ne deli naše vrednosti, ne može postati Nemac... Želimo da ljudi koji su postali deo našeg društva mogu da učestvuju i u njenom demokratskom oblikovanju”, rekla je ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer.

Osnova novog zakona je skraćenje trajanja minimalnog boravka za prijem u nemačko državljanstvo sa osam na pet godina. U slučajevima posebno uspešne integracije u nemačko društvo, trebalo bi da budu dovoljne samo tri godine.

Kurir.rs/Mondo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja