"PRETVORILI SU NAS U PISARE, NEMAMO KAD DA SE BAVIMO DECOM" Sagovornice Kurir TV: Sistem zakazuje godinama, direktorka mora da ode
Foto: Kurir Televizija, Petar Aleksić

oš "vladislav ribnikar"

"PRETVORILI SU NAS U PISARE, NEMAMO KAD DA SE BAVIMO DECOM" Sagovornice Kurir TV: Sistem zakazuje godinama, direktorka mora da ode

Društvo -

Iako direktorka OŠ "Vladislav Ribnikar" Snežana Knežević po svemu sudeći ignoriše potrebe roditelja i đaka VII/2, pred čijim očima se 3. maja dogodio gnusni masakr u kom je učenik tog odeljenja ubio devetoro đaka i čuvara, javnost podržava njihove zahteve koje su uputili Ministarstvu prosvete, ocenjujući da su oni razumljivi i opravdani.

Roditelji dece iz VII/2 zahtevaju, između ostalog, hitnu suspenziju direktorke bez daljeg odlaganja do okončanja istrage, utvrđivanje njene lične odgovornosti za nastali tragični događaj i kasnije postupanje prema njima i njihovoj deci.

Kao razloge za nezadovoljstvo radom direktorke roditelji su u dopisu ministarstvu naveli gotovo konstantno izbegavanje da se roditelji VII/2 odeljenja neposredno blagovremeno i tačno informišu šta škola i nadležni organi preduzimaju o ovim i drugim pitanjima, već se te informacije dobijaju iz medija.

Prosvetna inspekcija ušla je u Osnovnu školu "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, ge se, podsetimo, u ovoj školi danas nastavlja nastava u obe smene uz prisustvo šest policajaca. Nezvanično, škola nastavlja s radom, po programu bez ocenjivanja i bez ispitivanja samih učenika.

Sagovornice voditeljke jutarnjeg programa Kurir TV Redakcija Olje Lazarević o najnovijim informacijama vezanim za OŠ "Vladislav Ribnikar" bile su psihoterapeut Marija Milenković i Ana Dimitrijević iz Foruma beogradskih gimnazija.

Ana Dimitrijević
foto: Kurir TV

- Neretko se dešava da se zbog neke situacije sutradan ne ide u školu, kao kad je u pitanju neki štrajk. Đaci me pitaju da li sutra idu u školu, ja pitam direktorku koja mi kaže da ne zna i da čeka zvaničnu odluku ministarstva. Mi vrlo često saznajemo informaciju u nedelju uveče. Onda obaveštavamo decu navrat nanos. Tako da me uopšte ne čudi zahtev roditelja jer je sistem već dugo loš i i dalje zakazuje - započinje Ana Dimitrijević i nadovezuje se na neoglašavanje direktorke škole Vladislav Ribnikar.

- Direktorka, psiholog i pedagogo nisu isto. Postoji komandna odgovornost, ako je ministar Ružić podneo ostavku i to je bio jedini častan čin, tako postoji odgovornost direktorke tokom čijeg mandata se ovo desilo i razumem zahtev roditelja. Pedagogo i psiholog su zaposleni i oni su se, nažalost, pretvorili u administrativne radnike koji više brinu o tome jesmo li predali mesečne planove nego što se bave decom i njihovim problemima. Imamo previše administracije, i mi smo se pretvorili u pisare - dodaje Dimitrijević.

Psihoterapeut je elaborilala čitavu priču iz drugog aspekta u svetlu povratka đaka u klupe.

Marija Milenković
foto: Kurir TV

- Slažem se sa sagovornicom u potpunosti, bila sam i sama pedagog i direktor u školi. Ovo je sistemska greška koja je problem decenijama u obrazovanju, da kolege nemaju prostor da se bavi onim zbog čega su zaposleni. Direktorka mora da preuzme odgovornost i ovakvi tragični događaji su prekretnica u mnogim stvarima. Nadam se većem broju stručnih saradnika u školama u budućnosti - rekla je Milenković.

Dodala je i da ju je sablaznula informacija koju je preneo otac jedne od stradalih devojčica, a koja se tiče procesa rehabilitacije dece u OŠ "Vladislav Ribnikar", puštanjem narodne muzike.

07:06

PRETVORILI SU NAS U PISARE, NEMAMO KAD DA SE BAVIMO DECOM Sagovornice Kurir TV: Sistem zakazuje godinama, direktorka mora da ode

- Ne znam o kojoj je koleginici reč, vidim da se digla velika prašina o angažmanu. U svakom žitu ima kukolja, nije sve to rezervisano za nevladin sektor. Vrlo je važno da razgraničimo ličnu odgovornost, a kako će deca nastaviti da idu u školu, treba biti obazriv. Nismo dovoljno pametni, treba sumirrati znanja, sigurna sam da neće biti klasične nastave. I dalje smo u traumi, u povišenom adrenalinu, posebno deca i porodice đaka iz ove škole - dodala je Milenković.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track