POTROŠAČKA KORPA NA PUTU OPORAVKA OD INFLACIJE?
Foto: Shutterstock

POTROŠAČKA KORPA NA PUTU OPORAVKA OD INFLACIJE?

Društvo -

Nakon što je globalna inflacija pogodila čitav svet i dostigla svoj vrhunac u aprilu je primećen trend smanjenja inflatornih pritisaka, dok se znatniji pad inflacije i stabilizacija tržišta i cena, barem prema procenama Narodne banke Srbije, očekuju tokom druge polovine godine. Ekonomska kriza uticala je i na kupovnu moć stanovništva, te je država morala da reaguje takozvanim „zamrzavanjem cena“ početkom godine, kada je, u dogovoru sa najvećim trgovinskim lancima, sklopljen dogovor o zamrzavanju cena osnovnih životnih namirnica.

Taj potez naišao je na odobrenje i podršku javnosti, a svedoci smo i da pojedini veliki igrači na tržištu trgovine i dalje daju svoj doprinos procesu „normalizacije“ i pribegavaju smanjenju cena određenih namirnica. Cilj je jasan – privući što više potrošača, ali i omogućiti što bolju i veću kupovinu građanima, u još uvek nestabilnim vremenima.

Kao primer dobre prakse pogledali smo u opšte poslovanje, ali i rafove jednog velikog trgovinskog lanca. Istrajna od prvog dana svog poslovanja u Srbiji, kompanija Lidl Srbija ostala je dosledna prilagođavanju budžetu većine građana Srbije i kako i samo kažu, najboljem odnosu cene i kvaliteta, bez obzira na spoljnje faktore.

„Sada su u Lidl prodavnicama cene određenih proizvoda osnovnih životnih namirnica niže u odnosu na prethodni period. Sniženo je 14 Pilos mlečnih proizvoda do čak -16 odsto, pa je na primer nova cena dugotrajnog mleka UHT sa 2,8 odsto mlečne masti snižena sa 129,99 dinara na 109,99 dinara, dok snižena cena jogurta od jednog litra sa 2,8 procenta mlečne masti sada iznosi 124,99 dinara. Takođe, cena suncokretovog ulja od 1l niža je za 15 odsto i sada iznosi 169,99 dinara. Cena brašna tip 500, od 1kg niža je za oko 11 odsto i iznosi 53,99 dinara“, ističu iz Lidl Srbija.

Iako su potrošače širom Srbije obradovale vesti o sniženju cena, ekonomski stručnjaci su svakako u svojim izjavama oprezni i kažu da treba sačekati do potpune stabilizacije tržišta i cena budući da pad inflacije od nekoliko procentnih poena nije garant tome.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track