DANAS PROBA ZAVRŠNOG ISPITA! Trećaci testiraju sistem za državnu maturu: Evo koliko vremena imaju za rešavanje zadataka
Foto: Profimedia

biće ih do 15 u učionici

DANAS PROBA ZAVRŠNOG ISPITA! Trećaci testiraju sistem za državnu maturu: Evo koliko vremena imaju za rešavanje zadataka

Društvo -

Učenici trećih razreda srednjih škola u Srbiji danas će raditi probu državne mature, oni će raditi test iz srpskog jezika, dok su probni ispiti iz matematike i trećeg testa otkazani!

Državna matura trebalo je da počne sa realizacijom juna 2024. godine, ali je nedavno Ministarstvo prosvete predložilo da se državna matura pomeri za školsku 2025/26. godinu

- Nacrtom izmena i dopuna zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, korigovanim nakon nedavno okončane javne rasprave, Ministarstvo prosvete predvidelo je da se uvođenje velike mature prolongira tako da najvažniji ispit na prelazu između srednjeg u visoko obrazovanje neće prvi polagati sadašnji trećaci, nego učenici koji sada idu u prvi razred gimnazija i srednjih stručnih i umetničkih škola - navode iz Ministarstva prosvete za Kurir.

Oni su objasnili da se probom polaganja testa iz srpskog jezika testira deo maturskog ispita u pogledu sistema za njegovu realizaciju, a ne provera se znanje učenika.

- Probni test obuhvata gradivo prva tri razreda i rešavaće ga generacija od oko 50.000 učenika koji su sada treća godina gimnazija i četvorogodišnjih smerova srednjih stručnih i umetničkih škola. U svakoj učionici biće do 15 učenika, a dežuraće dva profesora. Vreme predvideno za rešavanje zadataka je tri sata - objasnili su u resornom ministarstvu.

Ovim se proverava svaki organizacioni segment procesa počev od štampanja, pakovanja u sigurnosne kese, distribucije na državnom nivou, skeniranja u 17 centara, softverskog pregledanja, mogućnosti elektronskog podnošenja žalbi na eventualne greške u pregledanju ispitnog materijala.

Kurir.rs/ M. B.

Bonus video:

02:52

POLAGANJE MALE MATURE U BEOGRADU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track