RHMZ PONOVO UPOZORAVA NA VREMENSKE NEPOGODE: Stiže velika količina padavina, grmljavina i olujni vetar! VODOSTAJI U PORASTU
Foto: Zorana Jevtić

danas do 27 stepeni

RHMZ PONOVO UPOZORAVA NA VREMENSKE NEPOGODE: Stiže velika količina padavina, grmljavina i olujni vetar! VODOSTAJI U PORASTU

Društvo -

U Srbiji će danas ujutru i pre podne biti umereno do potpuno oblačno sa lokalnom pojavom kratkotrajne magle, ponegde i sa kratkotrajnom kišom ili pljuskovima sa grmljavinom, a u drugom delu dana promenljivo i nestabilno sa češćom pojavom kiše, pljuskova i grmljavinom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

vremenska prognoza
foto: Printscreen/RHMZ

Duvaće slab do umeren vetar, istočni i jugoistočni, u zoni pljuskova kratkotrajno jak i olujni. Najniža temperatura će se kretati od 11 do 16 stepeni, a najviša od 22 do 27.

U Beogradu će ujutru i pre podne biti pretežno oblačno, u pojedinim delovima grada s kratkotrajnom kišom. Posle podne promenljivo i nestabilno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, a lokalno su moguće i kratkotrajne vremenske nepogode sa gradom i većom količinom padavina.

Duvaće slab do umeren vetar, istočni i jugoistočni, u zoni pljuskova kratkotrajno jak. Najniža temperatura će biti oko 15 stepeni, najviša oko 24 stepena.

Upozorenje na vremenske nepogode

vremenska prognoza
foto: Printscreen/RHMZ

"Do kraja ove i u prvoj polovini sledeće sedmice nastavlјa se nestabilno vreme sa plјuskovima i grmlјavinom. Lokalno se očekuju vremenske nepogode: grad, jak i olujni vetar i velika količina padavina za kratko vreme, od 20 do 50 mm u zoni najintenzivnijih plјuskova, ponegde i više", navodi se u upozorenju RHMZ.

Upaljen meteo alarm

vremenska prognoza
foto: Printscreen/RHMZ

U Srbiji je danas na snazi narandžasti meteo alarma na području Bačke, Banata, Srema, Beograda, Šumadije, zapadne i jugozapadne Srbije, dok je u ostalim krajevima upaljeno žuto upozorenje.

Meteo alarm je zbog kiše i grmljavine na snazi već nekoliko dana, a naranžasto upozorenje znači da je vreme opasno.

"Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe", navodi RHMZ.

Vreme narednih dana

U petak toplo, sparno i nestabilno uz sunčane periode i dnevni razvoj oblaka sa kratkotrajnim lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. Vetar slab jugoistočni, istočni i severoistočni, u južnom Banatu umeren jugoistočni. Pritisak oko ili malo iznad normale. Minimalna jutarnja temperatura od 12°C do 16°C, a maksimalna od 24°C do 27°C. Uveče je moguća kratkotrajna kiša.

Do kraja sedmice nestabilno vreme sa sunčanim periodima i dnevnim razvojem oblaka uz povremenu kišu i kratkotrajne lokalne pljuskove sa grmljavinom. Početkom iduće sedmice malo toplije, ali i dalje nestabilno.

Vodostaji u većem porastu

vremenska prognoza
foto: Printscreen/RHMZ

Na Savi kod h.s. Šabac vodostaj će se narednih dana kretati iznad granice redovne odbrane od poplava. Na Kolubari, Ubu, Tamnavi, Jadru, Likodri, Lјuboviđi, Skrapežu, Đetinji, Moravici i gornjem toku Zapadne Morave od 31. maja do 02. juna vodostaji će biti u većem porastu sa prevazilaženjem upozoravajućih nivoa. Na manjim bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su izlivanja.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:28

PRECIZNA VREMENSKA PROGNOZA ZA MESEC FEBRUAR!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track