EKSPLOZIJA UKUSA: Srpska vinska revolucija - bela i roze vina osvajaju srce i nepce
Foto: Promo/Vladimir Tatarević

EKSPLOZIJA UKUSA: Srpska vinska revolucija - bela i roze vina osvajaju srce i nepce

Društvo -

Srbija je poznata po svojoj bogatoj vinskoj tradiciji koja seže unazad hiljadama godina. Vinogradarstvo se razvilo na ovim prostorima zbog idealnih klimatskih uslova i plodne zemlje, stvarajući izuzetna vina koja se mogu naći širom zemlje. Kada se približava letnje razdoblje, bela i roze vina iz Srbije postaju posebno popularna opcija za osveženje u vrućim danima.

Autohtone sorte za bela vina

Bela vina Srbije poznata su po svojoj svežini, živopisnim ukusima i elegantnim notama. Mnoga od njih se prave od autohtonih sorti grožđa koja uspevaju u Srbiji, kao što su smederevka, tamjanika, rajnski rizling i Chardonnay, Sauvignon Blanc.

putevi vina
foto: Promo/Dragan Vildović

Smederevka je jedna od najpoznatijih sorti, često se koristi za pravljenje laganih i osvežavajućih belih vina sa citrusnim i voćnim notama. Tamjanika, sa svojim voćnim aromama i cvetnim mirisima, predstavlja idealan izbor za ljubitelje vina s nešto složenijim ukusom. Bela vina Srbije mogu se upariti s raznim jelima, kao što su riba, salate, belo meso i sveži sirevi. Chardonnay je popularna sorta grožđa koja daje bogata bela vina s notama zrelog voća i vanile. Sauvignon Blanc se ističe svojim svežim citrusnim notama i karakterističnom mineralnošću. Rizling je sorta koja donosi vina sa izraženim cvetnim i voćnim aromama.

Birajte suva ili poluslatka roze vina

Roze vina su takođe vrlo popularna u Srbiji, posebno tokom letnjih meseci, kada se traže osvežavajuća pića. Osvežavajuća su, sa delikatnom ružičastom bojom i voćnim ukusima. Cabernet Sauvignon, Merlot i prokupac su neke od sorti koje se često koriste za pravljenje roze vina u Srbiji. Obično su suva ili poluslatka i idealna su za opuštene trenutke na terasi ili uz letnje grickalice.

Sorte grožđa poput Cabernet Sauvignona, Merlota i prokupca često se koriste za pravljenje srpskih rozea. Roze vina iz Srbije se često preporučuju uz lagane letnje obroke, kao što su salate, morski plodovi, piletina i grilovano povrće.

putevi vina
foto: Promo/Vladimir Tatarević

Aromatične note

Kada se sjedine bela i roze vina iz Srbije s toplim i sunčanim danima, dobija se kombinacija koja pruža pravo osveženje. Bilo da organizujete piknik u prirodi, večerate na terasi ili se opuštate s prijateljima, ova vina će pružiti pravi balans ukusa i aromatične note koje će zadovoljiti vaša nepca. Takođe, bela i roze vina iz Srbije odlično se slažu s raznim jelima, od svežih salata, preko morskih plodova, pa do belog mesa i laganih sireva. Njihova svežina i voćnost pružaju savršeno osveženje i doprinose gastronomskom užitku.

Da biste uživali u belim i roze vinima iz Srbije, možete posetiti vinarije širom zemlje ili se osloniti na lokalne vinoteke koje često nude širok izbor srpskih vina. Uzorci različitih sorti vina mogu vam pomoći da pronađete svoje omiljene ukuse i otkrijete nove, neodoljive arome koje pružaju bela i roze vina iz Srbije. Zato, bilo da ste ljubitelj vina ili tek istražujete svet vina, ne propustite priliku da probate neka od ovih izvanrednih srpskih vina i doživite bogatstvo srpske vinske tradicije.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track