"MARKO JE PREPISAO STAN NA BABA JELISAVETU, ODAKLE NJOJ PARE?" Advokat Perović otkriva kako se proverava poreklo imovine (VIDEO)
Foto: Kurir TV

kurir tv

"MARKO JE PREPISAO STAN NA BABA JELISAVETU, ODAKLE NJOJ PARE?" Advokat Perović otkriva kako se proverava poreklo imovine (VIDEO)

Društvo -

Pred Specijalnim sudom u Beogradu nastavljen je ponovljeni postupak protiv Darka Šarića i još 15 optuženih, kojima se na teret stavlja pranje novca.

Tokom glavnog pretresa nastavljeno je izvođenje pisanih dokaza, među kojima je i obimna dokumentacija dobijena od nekoliko banaka, a reč je o uplatama i isplatama određenih novčanih sredstava koje su vršili pojedini optuženi. Između ostalog, našla se i dokumentacija vezana za kupovinu nekoliko preduzeća.

Interesantno je da je reč o veoma obimnoj dokumentaciji, pa je tako sudija, pošto su se složili tužilac, optuženi i njihovi advokati, samo konstatovao da je izvršen uvid u dokumentaciju dobijenu iz jedne banke i to na 4.636 strana.

Ovim povodom gost Pulsa Srbije i voditelja Milice Marković i Miloša Anđelkovića bio je advokat Nebojša Perović.

- Od 2011. godine novi je Zakonik o krivičnom postupku. Neka je mešavina anglo-saksonskog i kontinentalne škole prava u smislu prikupljanja dokaza. Na papir je stavljena jednakost stranaka, međutim, tužilaštvo vodi istragu, a mi smo dužni da im predložimo koje će radnje preduzeti. Tužilaštvo uglavnom to odbije, pa tek na sudu odbrana to opet predlaže. U slučaju Šarića radi se o predmetu dokazivanje se svodi pretežno na dokumentaciju, na spise - pojašnjava Perović.

03:56

MARKO JE PREPISAO STAN NA BABA JELISAVETU, ODAKLE NJOJ PARE? Advokat Perović otkriva kako se proverava poreklo imovine

Sagovornik Kurir TV potom je dao interesantan primer iz prakse i posavetovao gledaoce kako da postupaju kad je u pitanju imovina.

- Pre nekoliko decenija bilo je nemoguće dokazati otkud novac, a sad se to lako prati, pogotovo kad su u pitanju veći iznosi. U postupcima o oduzimanju imovine, proveravaju se prihodi okrivljenog i od trećih lica na kije je preneta imovina. Recimo Marko Marković je na svoju babu Jelisavetu preneo stan, kog je ona kupila pre godinu dana. Marko je izvršio u to vreme izvršio krivično delo i sumnja se da je babin stan nelegalno stečen. Sada baba Jelisaveta dokazuje odakle joj novac za stan. Ako se zna da je penzioner sedam godina, proverava se u PIO fondu. Moj savet privatnicima je da sav prihod prijavljuju u plaćaju porez, jer danas sutra ako hioće nešto da kupi, nema dokaz o poreklu novca - poručio je Perović.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track