Srpski fića predstavljen u ambasadi Italije

Na velika vrata

Srpski fića predstavljen u ambasadi Italije

Društvo -
Ambasador Italije u Srbiji Armando Varikio je na prijemu u ambasadi poželeo da automobil povede Srbiju na "put koji će se završiti u velikoj evropskoj porodici"

BEOGRAD - U Ambasadi Italije u Beogradu predstavljen je novi model automobila Fijat 500L, koji se proizvodi samo u Kragujevcu i čija prodaja na srpskom tržištu počinje u subotu, 22. septembra.

Ambasador Italije u Srbiji Armando Varikio je na prijemu u ambasadi poželeo da taj automobil povede Srbiju na "put koji će se završiti u velikoj evropskoj porodici". Varikio je izjavio da je u proizvodnju automobila Fijat 500L u fabrici u Kragujevcu uloženo puno rada i hrabrosti, kao i da je postojalo veliko poverenje u ono što donosi budućnost.

"Razlog zbog kojeg je Fijat došao i investirao u Srbiju je to što imamo veliko poverenje i dosta očekujemo od budućnosti Srbije", kazao je ambasador.

Generalni direktor Fijat automobili Srbija (FAS) Antonio Čezare Ferara istakao je da će proizvodnja novog modela fijata imati puno efekta u raznim oblastima privrede u Srbiji i da će ostaviti veliki trag u automobilskoj industriji. "Ovaj automobil je prvi plod našeg rada u Srbiji i otvara put koji nas vodi u neke buduće projekte", kazao je Ferara, podsetivši da je do sada prodato gotovo milion automobila prethodnog modela Fijat 500, a da će novi unapređeni model Fijat 500L biti ponuđen u oko 100 zemalja u celom svetu.

Prijemu u ambasadi prisustvovali su i premijer Srbije Ivica Dačić, ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić i potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić. Dinkić je novinarima rekao da će do kraja godine, prema planu kompanije Fijat biti prodato oko 30.000 automobila i da bi, ukoliko bude prodato sve što je proizvedeno, prihod bio oko 450 miliona evra. Naredne godine planirana je proizvodnja između 140.000 i 160.000 automobila

Fijat 500L, što bi Srbiji donelo prihode od izvoza od dve milijarde evra, kazao je ministar. "To znači da ne postoji nijedna fabrika u Srbiji koja može pojedinačno da da toliki prihod", kazao je Dinkić. Istakao je da će proizvodnja automobila u Kragujevcu imati veliki efekat na srpsku privredu, imajući u vidu da se 80 odsto delova, osim motora za automobil, proizvodi u fabrikama u Srbiji.

Prodaja automobila na srpskom tržištu zvanično počinje 22. septembra, a kako je Dinkić rekao, već postoji solidna tražnja. Dinkić je dodao da je u pretprodaji na svetskom tržištu već rezervisano 8.000 automobila, od čega najviše u Nemačkoj. Varikio, Ferara i Dačić su, posle obraćanja prisutnima na prijemu, otkrili novi model fijat 500L, koji je bio izložen u dvorištu ambasade.

FAS je zajednička fabrika države Srbije i italijanskog Fijata koja je svečano je otvorena 16. aprila 2012. godine. Država Srbija u FAS-u ima udeo od 33 odsto, a Fijat 67 odsto. Kako je ranije najavila kompanija Fijat, najjeftinija verzija automobila Fijat 500L u Srbiji će koštati 13.490 evra s porezom na dodatu vrednost, a najskuplja 18.690 evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track