Ulja ima, danas stiže u rafove

Goran Tasić, direktor Republičke direkcije za robne rezerve

Ulja ima, danas stiže u rafove

Društvo -
Ukoliko ga ne bude već danas u određenoj prodavnici, sigurno će ga biti za dan, dva ili tri

BEOGRAD - Direktor Republičke direkcije za robne rezerve Goran Tasić izjavio je jutros da ulja iz robnih rezervi ima i da danas stižu prve količine te namirnice u gradove gde se nalaze veći trgovinski lanci i njihovi objekti.

Ulja ima, a ukoliko ga ne bude već danas u određenoj prodavnici, sigurno će ga biti za dan, dva ili tri, najavio je Tasić. Tasić je objasnio da je reč o velikom poslu u tehničkom smislu, jer je potrebno potpisati ugovore, obaviti utovar, razvesti robu po Srbiji.

On je precizirao da su Robne rezerve do sada dobile iz Ministarstva trgovine spiskove za oko 110 trgovaca koji imaju oko 2.000 maloprodajnih objekata.Tasić je najavio da danas stižu prve količine te namirnice u Beograd, Novi Sad, Pančevo, Mladenovac, Vrbas i još 10-15 gradova gde su veći trgovinski lanci koji imaju objekte.

Prema njegovim rečima, snabdevanost manjih trgovinskih lanaca uljem iz robnih rezervi zavisiće od njihove agilnosti u potpisivanju ugovora i organizaciji prevoza.Tasić je rekao da proizvođači povećanje cene ulja opravdavaju povećanjem cene osnovne sirovine, suncokreta, ali da je kalkulacija po kojoj bi litar ulja stajao od 200 ili više dinara apsolutno nerealna.

On je dodao za RTS da će nekih korekcija cena sigurno biti, jer su poskupeli i drugi imputi, ali da ne očekuje da će biti toliki porast cena. Vlada Srbije donela je 14. septembra odluku da se iz robnih rezervi interventno proda pet miliona litara rafinisanog suncokretovog ulja i pet miliona kilograma šećera, kako bi se zaštitilo tržište i obezbedila normalna snebdevenost stanovništva ovim namirnicama.

Kako je saopštila Kancelarija za saradnju s medijima, maloprodajna cena ulja će iznositi 142, 56 dinara za litar, a šećera do 95, 05 dinara po kilogramu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track