IZVRŠITELJ KOJI NE DOSTAVI REŠENJE DUŽNIKU ČINI TEŽU POVREDU: Po zakonu može da izgubi posao, u praksi dobije OVU novčanu kaznu!
Foto: Shutterstock, Ilustracija

Disciplinski postupak

IZVRŠITELJ KOJI NE DOSTAVI REŠENJE DUŽNIKU ČINI TEŽU POVREDU: Po zakonu može da izgubi posao, u praksi dobije OVU novčanu kaznu!

Društvo -

Novosadski javni izvršitelj disciplinski je kažnjen novčanom kaznom u visini jedne prosečne mesečne plate sudije osnovnog suda, što je iznos od oko 130.000 dinara, jer dužniku nije uredno dostavljao rešenja i zaključke o sprovođenju izvršenja, poslednje je rešenje disciplinske komisije Ministarstva pravde objavljeno krajem aprila na portalu tog ministarstva.

Ovaj slučaj još jedna je potvrda tvrdnji sagovornika Kurira da neki izvršitelji dužnicima ne dostavljaju rešenja o izvršenju, čime gube pravo na prigovor ili žalbu, pa izvršitelji tada uzimaju više para, o čemu je naš list prethodnih dana pisao.

Zakonu o izvršenju i obezbeđenju, povreda pravila o dostavljanju rešenja ili zaključaka suda ili javnog izvršitelja zbog koje je dužnik izgubio neko procesno pravo spada u teže disciplinske povrede, za koje su zaprećene mere - javna opomena, novčana kazna od jedne do 12 prosečnih mesečnih zarada sudije, privremena zabrana delatnosti, kao i trajna zabrana delatnosti javnog izvršitelja.

Kazna za lakše disciplinske povrede

  • opomena
  • novčana kazna do jedne prosečne mesečne plate sudije osnovnog suda

Jovan Ristić, pravnik u udruženju Efektiva, kaže za Kurir da građani koji uvidom u spise predmeta utvrde da im izvršitelj neka pismena nije uredno dostavio ili koji imaju bilo koju drugu primedbu na rad izvršitelja žalbu mogu da podnesu Komori javnih izvršitelja ili Ministarstvu pravde.

Jovan Ristić
foto: Kurir televizija

Izvršitelj Darko Krunić

Naplata u skladu s rešenjem

Povodom tvrdnji dužnika Milovana Jankovića za Kurir da izvršitelj želi duplo da naplati troškove izvršenja, i od njega i od njegove supruge, izvršitelj Darko Krunić je, četiri dana nakon što smo mu poslali pitanja, našem listu, između ostalog, odgovorio da se protiv izvršnog dužnika (Milovana Jankovića) postupak sprovodi radi namirenja troškova postupka izvršenja koji su utvrđeni rešenjem Osnovnog suda u Ubu 18. 11. 2021. godine, kao i da će se sa svojim advokatom konsultovati o daljim koracima. Nije objasnio zašto troškove postupka traži i od Milovana i od njegove žene.

- Međutim, žalba Komori nije uvek najsrećnije rešenje jer Komora praktično kontroliše sama sebe i treba očekivati da će nekada biti popustljivija prema svojim članovima. Ministarstvo pravde postavlja i razrešava javne izvršitelje na tu funkciju.

Kazna za teže disciplinske povrede

  • javna opomena
  • novčana kazna od jedne do 12 prosečnih mesečnih plata sudije
  • privremena zabrana delatnosti javnog izvršitelja (u trajanju od tri meseca do godinu dana)
  • trajna zabrana delatnosti javnog izvršitelja
  • disciplinska komisija može udaljiti javnog izvršitelja sa dužnosti dok traje disciplinski postupak

* Zakon o izvršenju i obezbeđenju

Nadzor jeste pooštren, ali se postavlja pitanje da li imaju dovoljno resursa - kaže Ristić i građanima koji žele da se žale na rad izvršitelja savetuje da se konsultuju sa udruženjem za zaštitu potrošača.

Kurir.rs

Bonus video:

11:28

IZVRŠITELJI NEZAKONITO NAPLAĆUJU DUGOVE Advokat Jelena Pavlović: Oglasna tabla suda na koju se pozivaju NE POSTOJI OD 1.1.2020.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track