GOSPODAR ZMIJA S JUGA SMIRUJE NAROD: U Beogradu nema otrovnica, nema mesta panici, NE UBIJAJTE GMIZAVCE (VIDEO)
Foto: Facebook

povodom današnje slike sa vračara

GOSPODAR ZMIJA S JUGA SMIRUJE NAROD: U Beogradu nema otrovnica, nema mesta panici, NE UBIJAJTE GMIZAVCE (VIDEO)

Društvo -

Ispred Udruženje za zaštitu gmizavaca i životne sredine "Poskok" iz Vladičinog Hana oglasio se "gospodar zmija s juga", predsednik Vladica Stanković, koji je reagovao zbog sve češćeg pojavljivanja snimaka zmija u gradovima.

Poslednji u nizu je snimak sa Vračara.

00:17

Zmija u centru Beograda

"Na Vračaru je viđena belouška, koja nije otrovna. Normalno je da se zmije penju po drveću. U Beogradu nema otrovnica, tako da pojava zmija nije strašna. Normalno je da budu aktivnije sada kada se povećaju temperature", kaže Stanković.

On dodaje da zmije nemaju "radnu temperaturu" kada padaju kiše i poručuje da nema mesta panici.

"Vremenske prilike umnogome utiču na izlazak gmizavaca, pa se dešavaju I neke nepredviđene stvari. Zmije su u hibernaciji dok je hladno, a sa toplim vremenom počinju da izlaze", objašnjava Stanković.

01:11

Gospodar zmija s juga: Nema mesta panici

On ukazuje na značaj gmizavaca u prirodi.

"Zmije su zaštićena vrsta i u Srbiji i nijedna životinja kao zmija ne može da očisti glodare, koji su prenosioci mnogih bolesti, zato su važne u lancu ishrane. Takvu ulogu među zmijama posebno ima stepski smuk".

Stanković apeluje da se zmije ne ubijaju, jer imaju veliki značaj u lancu ishrane u prirodi. On dodaje da nema razloga za paniku, da je ukoliko se zmije primete najvažnije obavestiti Udruženje za zaštitu gmizavaca i životne sredine "Poskok", jer kako kaže, zmija nikad ne napada ako je ne ugrozite.

Kurir.rs/T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track