"SLOBODNI GRAĐANI PROIZILAZE IZ FUNKCIONALNOG OBRAZOVNOG SISTEMA" Janković: Nasilje nije sloboda i normalnost, nego patologija!
Dušan Bajatović, Foto: Kurir TV, BETA/Narodna skupština Republike Srbije, Ilustracija

kurir televizija

"SLOBODNI GRAĐANI PROIZILAZE IZ FUNKCIONALNOG OBRAZOVNOG SISTEMA" Janković: Nasilje nije sloboda i normalnost, nego patologija!

Društvo -

Zaštita ljudskih prava i dostignuti standardi u ovoj oblasti kao temeljne vrednosti svih demokratskih društava, važnih i u procesu pristupanja Srbije Evropskoj Uniji, bila je tema razgovora članova Evropskog parlamenta i Poverenice za zaštitu ravnopravnosti.

Ono što treba naglasiti je da su evroparlamentarci od svih nezavisnih tela upravo izabrali instituciju Poverenika za zaštitu ravnopravnosti za ovu važnu oblast.

O ovim i drugim pitanjima razgovarala je voditeljka jutarnjeg programa sa poverenicom za zaštitu ravnopravnosti Brankicom Janković

Uopšte ravnopravnost i povreda ravnopravnosti su teme za čitavu EU, započela je razgovor Janković, koja je prisustvovala neprimerenim, uznemiravajućim i ponižavajućim govorima u parlamentarnim raspravama.

- To nije karakteristično samo za Srbiju nego i druge države, anonimnost koja je omogućena na društvenim mrežama je otvorila put podsticanja dodatnoj neprijatnoj i agresivnoj atmosferi i stvaranju trauma drugim ljudskim bićima. Nakon dve velike tragedije koje su nas zadesile ništa ne bi smelo da bude isto. Zahtev čitavog društva je da problem nasilja u potpunosti rešimo i da stvorimo drugačiju atmosferu... - kaže Janković.

02:38

LJUDSKA PRAVA - Brankica Damjanovic

Ona je naglasila, u razgovoru sa Evropskim parlamentom, da stanje u Srbiji nije toliko strašno, koliko to mediji prikazuju.

Brankica Damjanović
foto: Kurir tv

- Završila bih pitanjem u vezi sa posetom evroparlamentaraca. Oni su zabrinuti neprimerenim govorom i rekla sam im da se ne brinu, jer nije toliko strašno u Srbiji koliko se to može videti u medijima, posebno u onim koji se nazivaju tabloidima, iz kojih se stiče utisak da je ovde opasno doći. Mediji daju previše prostora upravo nedopuštenom govoru koji je negativan, ali daje medijski prostor. Što izgovore veću uvredu, banalnost i nedopušteni govor mržnje, mi upozoravamo da je to neprimereno. Često nas pozivaju društveni i politički akteri, pitanjem zašto ne reagujemo na pretnju. Mi reagujemo čak i kada pretnja sadrži elemente diskriminacije... - rekla je Janković.

Ona očekuje da državni organi osude i reše problem pretnje i nasilje.

- Svako od nas sutra može biti u toj situaciji. Sloboda nije nasilje. To nije normalnost, nego patologija. Ne možete svaki dan koristiti mehanizme upozorenja. Ne možemo svaki dan upozoravati, nego upozorenje stiže kada je teško, u suprotnom gubi na značaju. Svako od nas oseća nepravdu i nemoć... Institucije ne funkcionišu, ne sve, ali neke. Nije bitno sa koje strane dolazi teza (opozicija, ili pozicija) "ništa ne funkcioniše". To stvara dodatnu konfuziju, a već postoji nepoverenje u državu, te na tome mora posebno da se radi, nakon tragedije koja nas je zadesila - smatra Janković i ističe:

- Moramo da napravimo veliku dubinsku promenu u sistemu obrazovanja jer se tu grade slobodni građani i građanke. Odatle izlaze ljudi koji kreiraju nove politike.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja