"NEMA SRBIJE BEZ NARODA NA KOSOVU!" Todorov povodom obeležavanja Vidovdana: Simbolika je velika, važno je da ne odustanemo (VIDEO)
Foto: Kurir TV, Nemanja Nikolić

kurir tv

"NEMA SRBIJE BEZ NARODA NA KOSOVU!" Todorov povodom obeležavanja Vidovdana: Simbolika je velika, važno je da ne odustanemo (VIDEO)

Društvo -

Srbi na Kosovu i Metohiji nisu odustali od obeležavanja Vidovdana, poručujući time da ne odustaju od svoje tradicije i svog identiteta.

Uprkos novoj krizi koja je zahvatila severne delove Kosova i Metohije, centralni događaj obeležavanja Vidovdana organizovao se u Gračanici. Liturgiju u Gračanici održao je Patrijarh Porfirije nakon koje je okupljenom narodu besedio, te je poručio da su svetinje na Kosovu i Metohiji dom svih Srba, i da u njima pronalazimo razlog svog postojanja.

patrijarh Porfirije, Gračanica, liturgija
foto: Kosovo online printscreen

Takozvana kosovska policija koja obezbeđuje ulaz na Gazimestan nije dozvolila Srbima, koji su juče došli da na ovom mestu odaju počast knezu Lazaru i kosovskim junacima, da unesu bilo kakvo srpsko obeležje, ali ni da zapale sveće.

Gost "Redakcije" koji su diskutovali o ovoj temi bili su Đorđe Todorov, iz Centra za društvenu stabilnost.

Prvo se osvrnuo na značaj i simboliku Vidovdana za srpski narod.

- Velika je simbolika, bitno je da Srbi nikada ne odustanu od toga. Vidovdan je nešto što prožima srpsku tradiciju i ostanak Srba na Kosovu još od 1389. godine. Nama je najvrednije da srpski narod ostane na KiM, jer bez naroda tamo nema ni nas, ni Srbije, niti narednih generacija. Iz svih tih razloga je važno da je patrijarh bio u Gračanici. Srbi mogu da obilaze svoje svetinje i da nam niko ne otme. Kosov nije ušlo u UNESCO, niti ćemo mi priznati Kosovo kao neku tvorevinu - započeo je Todorov.

01:00

NEMA SRBIJE BEZ NARODA NA KOSOVU! Todorov povodom obeležavanja Vidovdana: Simbolika je velika, važno je da ne odustanemo

Potom se osvrnuo na to da se Vidovdan nije obeležio na Gazimestanu, kao što jeste dosad, pa je rekao koliko je teška situacija na KiM:

- Izuzetno je teška. Predsednikov sin koji je otišao sa majicom da se Srbija nikada neće predati, nikoga nije ugrozio, ni Srbi nikada nikoga nisu ugrozili sa odlaskom na Gazimestan i obeležavanjem Vidovdana. Setimo se kako je bilo na barikadama kada smo slavili Svetog Nikolu, ni tada Srbi nikoga nisu ugrozili.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track