"NJEN UBOD MOŽE IZAZVATI OTOK, PA ČAK I GUŠENJE!" Kurir istražuje najezdu buba u Srbiji: OVO su saveti lekara ako dođe do ujeda
Foto: Kurir televizija

kurir tv

"NJEN UBOD MOŽE IZAZVATI OTOK, PA ČAK I GUŠENJE!" Kurir istražuje najezdu buba u Srbiji: OVO su saveti lekara ako dođe do ujeda

Društvo -

Najezda insekata postala je ozbiljan problem za Beograd i njegove stanovnike.

U poslednjih nekoliko godina, grad se suočava sa dramatičnim porastom broja insekata, uključujući komarce, muve, pčele, smrdibube i druge vrste koje preplavljuju gradsku sredinu.

Ovi insekti predstavljaju ne samo izvor neprijatnosti za stanovništvo, već i rizik po zdravlje.

Kakvu sve štetu prave, proverava jutros i reporterka Kurira Jovana Miladinović sa sagovornicom dr Jovanom Majstorović, dermatovenerolog.

01:08

NJEN UBOD MOŽE IZAZVATI OTOK, PA ČAK I GUŠENJE! Kurir istražuje najezdu buba u Srbiji: OVO su saveti lekara ako dođe do ujeda

Majstorović je prvo spomenula koliko je opasan i koliko može ugroziti čoveka ubod crne mušice (buba Klintonka):

- Njen ujed izaziva ozbiljne reakcije na koži, ona može biti na samom mestu ubodu u vidu crne tačkice koja je zgrušena krv. Nakon toga može uslediti i otok, a najpre ekstremiteta, može doći do alergijskih reakcija, pa čak i gušenja. U praksi smo dobili niz različitih kožnih reakcija koje pravi crna mušica. Savetujem svima koji vide tragove uboda ove bube da se što pre jave lekaru.

Potom je spomenula šta se može uraditi kao preventiva, odnosno kako se građani mogu zaštiti od takvih reakcija:

- Kada pričamo o ujedima insekata, najbitnija i jeste preventiva. Tako da savetujem da se nosi garderoba dugih nogavica, da se ne boravi dugo na lokacijama na kojima je prisutna najezda insekata. S druge strane, ukoliko dođe do samog ujeda, prvo je bitno ne budu na toj lokaciji, kako se ne bi izložili ponovnom ujedu. S druge strane, trebalo bi na to mesto staviti neku hladnu kompresu ili led. Ne bi trebalo da se češe po tom mestu, iako sam ujed izaziva veliki svrab.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track