"PROKLETNICI, HOĆEŠ JOŠ JEDAN ŠAMAR DA TI ZALEPIM, DA TE SRAVNIM KAO BUBAŠVABU!" Pojavio se snimak strašnog zlostavljanja dece
Foto: Printscreen/Društvene mreže, Shutterstock

UŽAS

"PROKLETNICI, HOĆEŠ JOŠ JEDAN ŠAMAR DA TI ZALEPIM, DA TE SRAVNIM KAO BUBAŠVABU!" Pojavio se snimak strašnog zlostavljanja dece

Društvo -

Još jedan snimak navodno jezivog zlostavljanja maloletne dece od strane majke pojavio se na društvenim mrežama! Ovaj snimak, na kojem se čuje urlanje majke i pretnje šamarima, zgrozio je javnost!

Snimak se pojavio na društvenim mrežama, a jasno se čuje kako ženska osoba, navodno majka preti devojčici da će joj opet lupiti šamarčinu, pored šamara ovo dete dobilo je i jezive uvrede i psovke.

- Prokletnici, toliko sam besna! Prokletnici.. Da te sravnim kao bubašvabu, je l ti jasno? - čuje se glas majke.

Dete nešto mumla i ne može jasno da se čuje, potom majka nastavlja.

- Oćeš da se smišriš, hoćeš još jedan šamar da ti sad zalepim? - zaurlala je.

- Neću, Neću - odgovara devojčica plačući.

Potom majka nastavlja da se dere i kaže joj da zvrši priču.

- Spremaj se pi**a mu materina, je l si gluva bre? - vikala je ova majka.

Potom se čuje kako dete plače.

- Šaljem vam snimak žene "majke" koja se iživljava nad dvoje male dece. Naime, već više od 20 minuta slušam urlikanje, psovanje, ali i fizičko nasilje nad decom. U pitanju je jedna zgrada u Zemunu. Kada sam počela da snimam to je nakon što je udarila starije dete (devojčica, mislim da nema više od 10-11 godina) i čuje se na početku kako mala kaže: "Boli me!" i dalje ćete čuti šta "majka" kaže - navela je žena koja je poslala snimak u svom opisu.

Ona je upitala da li ovo treba prijaviti.

- I pre nego krene sa komentarima "to je sve normalno u moje vreme bilo".. I zbog toga su nam deca depresivna, anksiozna i svaki dan ima previše samoubistava, a najveći procenat su tinejdžeri - dodala je ona.

Inače, ukoliko bude usvojen tekst izmena i dopuna Porodičnog zakona, koji je nedavno pripremilo Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, ovakve i slične stvari biće strogo sankcionisane.

Ove izmene zakona predviđaju još jaču i efikasniju zaštitu dece od nasilja, o čemu je Kurir nedavno detaljno pisao.

- Jedna od predloženih izmena se odnosi na uvođenje zabrane fizičkog kažnjavanja dece u čuvanju i vaspitanju. Prema Strategiji za prevenciju i zaštitu dece od nasilja za period od 2020. do 2023. godine i Opštem protokolu za zaštitu od nasilja iz 2022. godine, telesno kažnjavanje deteta kao vaspitno sredstvo predstavlja jedan od oblika fizičkog nasilja nad detetom - objasnili su iz Ministarstva.

Dodali su i da se novim izmenama predlaže i uvođenje novih oblika nasilja u porodici, koji uključuju decu.

Ovaj zakon, koji će se nakon javne rasprave uskoro naći u skupštinskoj proceduri, zabranjuje svako fizičko kažnjavanje kao vaspitnu meru.

- Izmenama i dopunama uvodi se eksplicitna zabrana fizičkog (telesnog) kažnjavanja dece kao vaspitnog sredstva ili prilikom čuvanja i podizanja dece. Propisuje se da u čuvanju, podizanju i vaspitavanju deteta roditelji ne smeju podvrgavati dete ponižavajućim postupcima, telesnom kažnjavanju i drugim kaznama koje vređaju ljudsko dostojanstvo i integritet deteta - rečeno je nedavno Kuriru u ministarstvu i dodato da se to odnosi i na hranitelje, staratelje i sva druga lica koja se staraju o detetu ili s detetom dolaze u kontakt u porodici ili drugoj sredini.

Roditelji koji i dalje misle da je "batina iz raja izašla" i ne odustaju od te vaspitne metode moraće da snose sankcije. Naravno, uslov je da budu prijavljeni za fizičko kažnjavanje deteta. A kazna je korektivni nadzor nad vršenjem roditeljskog prava, u čemu je nadležan organ starateljstva, tj. centar za socijalni rad, koji po Porodičnom zakonu obavlja poslove zaštite porodice, pomoći porodici i starateljstva.

- Sankcija za navedeno ponašanje po pravilu je sprovođenje korektivnog nadzora nad vršenjem roditeljskog prava, gde se roditelji ispravljaju u svojim postupanjima prema detetu koje fizički kažnjavaju. Prema izmeni i dopuni člana 80, organ starateljstva će imati ovlašćenja da nalaže roditeljima da se uključe u posebne obuke o ostvarivanju prava deteta i odgovornom roditeljstvu - navode u ministarstvu i dodaju da ukoliko hranitelji ili staratelji fizički kažnjavaju dete, sankcija može biti prestanak hraniteljstva, odnosno starateljstva, a u skladu sa zakonom.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja