FALSIFIKOVANJE I ZLOUPOTREBE ZARAD FOTELJE: Tužilaštvo podiglo optužnicu protiv direktorke Narodnog muzeja! VAROŠ BRUJI O OVOME!
Ljiljana Krasić, Foto: Kurir

ujdurma u prokuplju

FALSIFIKOVANJE I ZLOUPOTREBE ZARAD FOTELJE: Tužilaštvo podiglo optužnicu protiv direktorke Narodnog muzeja! VAROŠ BRUJI O OVOME!

Društvo -

Osnovno javno tužilaštvo u Prokuplju podnelo je optužni predlog za falsifikovanje protiv direktorke Narodnog muzeja Toplice u Prokuplju Ljiljane Krasić (49).

Osnovano se sumnja da je ona falsifikovala potpis na navodnoj ostavci tada vršioca dužnosti direktora muzeja Dragana Popovića, kako bi lokalna skupština uvažila tu ostavku, te ga razrešila dužnosti i imenovala nju za direktora.

Marodni muzej Toplice
Marodni muzej Toplicefoto: Biljana Roganović

U deset minuta pre tog skupštinskog zasedanja, koje je održano prošle godine, 13. juna, Popović je video dnevni red, gde je, između ostalog, trebalo da se raspravlja o toj njegovoj ostavci, pa je obavestio predsednika Skupštine Dejana Lazića, koji je povukao tu tačku s dnevnog reda.

U slučaj ko je zapravo potpisao navodnu ostavku uključili su se istražni organi, kada je policiji stigla anonimna prijava. Sve donedavno su trajale istražne radnje.

- Osnovno javno tužilaštvo je protiv Lj. K. dana 6. 7. 2023. godine Osnovnom sudu u Prokuplju podnelo optužni predlog zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo falsifikovanje iz člana 355 stav 1 Krivičnog zakonika - navedeno je u Osnovnom javnom tužilaštvu u Prokuplju.

Propisana zakonska sankcija za ovo delo, to jest za falsifikovanje isprave je zatvor do tri godine.

O ovoj aferi, koja je potresla Prokuplje, Kurir je prvi ranije pisao. Problem je krenuo krajem marta prošle godine, kada je Ljiljana Krasić, koja je bila u to vreme direktor muzeja iako u njemu nije imala radni odnos, podnela ostavku, a na njeno mesto je postavljen Popović.

Slučaj je hteo da je istog dana, odnosno 22. marta, Popović, kao tek izabrani v. d. direktora, potpisao rešenje za Krasićkin rad na neodređeno vreme na mestu rukovodioca finansijsko-računovodstvenih poslova i njen radni odnos, prema rešenju u koje je Kurir imao uvid, počeo je dan kasnije, 23. marta.

LJILJANA KRASIĆ

Nisam kriva

Direktorka Ljiljana Krasić negirala je za Kurir krivicu iz optužnice: - Nisam ni obaveštena još uvek o tom optužnom predlogu i zaista ne znam ni da postoji. Ponoviću vam samo ono što sam vam i ranije rekla, da to nije istina, nisam kriva i ja ću to da dokažem.

Prema anonimnoj prijavi koja je obelodanila ovaj slučaj, a u koju je Kurir imao uvid, Krasićka je navodno htela da se vrati u direktorsku fotelju, a Popović nije želeo da podnese ostavku.

- Nastao je totalni haos. Krasićka je falsifikovala njegov potpis, potom zloupotrebila pečat Narodnog muzeja Toplice i potom je tu ostavku predala Administrativnom odboru za imenovanja Skupštine grada Prokuplja i pripremila materijal i odluku o svom imenovanju - navodi se, između ostalog, u anonimnoj prijavi koja je predata Policijskoj upravi u Prokuplju.

Krajem decembra 2022. Krasićka je ipak postala direktor muzeja, iako su dokazne radnje za falsifikovanje bile u toku, jer je Popoviću istekao v. d. mandat, te se kao i Krasićka prijavio na konkurs za direktora, ali je odlučeno da tu funkciju naredne četiri godine obavlja Krasićka.

Kurir.rs/ B. Roganović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track