"ZATEKAO SAM BRATA KAO BILJKU, NESPOSOBNOG DA POKAŽE ZNAK ŽIVOTA" Brat pokojnog Milana: Nadao sam se čudu, ali do njega nije došlo
Foto: Kurir Televizija, Privatna Arhiva

KURIR Tv

"ZATEKAO SAM BRATA KAO BILJKU, NESPOSOBNOG DA POKAŽE ZNAK ŽIVOTA" Brat pokojnog Milana: Nadao sam se čudu, ali do njega nije došlo

Društvo -

Pre tačno godinu dana, Srbiju je potresla vest o smrti Milana Đurića, pedesetosmogodišnjeg Beograđanina koji je nakon tri meseca provedenih u komi zbog tretmana kod kiripraktičara u privatnoj klinici "Balans medika", preminuo na Institutu za ortopediju "Banjica".

Srbija je pomno pratila ovaj slučaj od samog početka, od, po MIlana Đurića, kobnog 24. marta, kada je otišao u Balans Mediku na nameštanje prvog vratnog pršljenja "atlasa" kod doktora Slaviše Đurđevića.

Nažalost, tokom tretmana Milan Đurić se ukočio i nije više mogao da se kreće. U 16.40 časova istog dana kolima Hitne pomoći prevezen je na Institut na Banjici, gde je odmah po prijemu uveden u veštačku komu.

Preminuo je 9. jula 2022. godine, a veštačenjem je utvrđeno da je njegova smrt bila nasilna. Porodica Milana Đurića teško se bori sa ovim iznenadnim gubitkom, a o ovoj tragediji i njenim posledicama voditeljka Jutarnjeg programa Redakcija na Kurir TV Olja Lazarević razgovarala je sa Milanovim bratom, Bojanom Đurićem.

Bojanu je samo tri nedelje pre smrti brata preminuo i otac što ovu porodičnu tragediju čini još užasnijom.

- Otac je preminuo 16. juna, tri nedelje kasnije preminuo je i brat. Teško je izgubiti brata na ovako tragičan način jako teško - vidno potresen je započeo razgovor Bojan Đurić.

Podsetio se i kako je sve počelo, tog kobnog 24. marta kad je njegov brat otišao na tretman u Balans mediku.

- Bio sam tad u inostranstvu, prethodnog vikenda sam bio u Beogradu. Brat je dosta radio za kompjuterom i kao i svi koji tako provode vreme na poslu, imao je probleme s vratom. Da li je na internetu video reklamu ili dobio flajer u sanduče, jer živimo blizu njihove ordinacije, ne znam šta ga je pokrenulo. Otišao je na nogama da reši problem, odatle je izašao na nosilima Hitne pomoći koja ga je odvela na Institut za ortopediju na Banjici. Doktori su videli da je jako teško stanje i uveli ga u indukovanu komu. Desio se spinalni šok gde svi vitalni parametri budu jako ugroženi - priča Bojan Đurić.

05:03

ZATEKAO SAM BRATA KAO BILJKU, NESPOSOBNOG DA POKAŽE ZNAK ŽIVOTA Brat pokojnog Milana: Nadao sam se čudu, ali do njega nije došlo

Kako su mediji pisali, Milan je imao teže oboljenje s kojim se lekar Balans medike nije upoznao što je dovelo do fatalnog ishoda. Voditeljku Redakcije zanimalo je da li je Bojanov brat ranije potražio pomoć za svoj problem.

- Ne koliko ja znam. Nemam nikakva saznanja šta se desilo s tim doktorom. Došao sam nekoliko dana kasnije iz inostranstva, zatekao sam brata u šok sobi, u indukovanoj komi, priključen na sve aparate, sa cevčicama i intubiranog. Jako je teško videti brata u takvom stanju, kao biljku, nesposobnog da da neki znak života. Lekari koji su bili dežurni rekli su da je jako ozbiljno stanje i da su male šanse da preživi. Pokušavao sam da nađem doktore u Švajcarskoj i Nemačkoj, nadajući se čudu, koje se, međutim, nije desilo - dodao je Đurić.

Balans medika radila bez dozvole

U međuvremenu se saznalo da je Balans medika radila bez dozvole, a Veštačenjem u slučaju preminulog Milana Đurića utvrđeno je da je do smrti došlo zbog pružanja nestručne pomoći od sttane lekara, koji je radio bez licence.

Slučaj je prebačen iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu u Prvo osnovno javno tužilaštvo, a dokle se stiglo u tom procesu pitali smo advokata Momčila Bulatovića, koji zastupa porodicu preminulog Milana Đurića. S gospodinom Bulatovićem, razgovarala je naša novinarka Jovana Miladinović.

04:04

KO ĆE ODGOVARATI ZA TRAGEDIJU? Advokat Momčilo Bulatović o procesu protiv Balans medike zbog smrti pacijenta

Bojan Đurić rekao je i da ga niko iz Balans medike nije kontaktirao ni godinu dana posle bratovljeve smrti.

- Izostalo je saučešće, možda nisu imali hrabrosti da se jave. Ali ni do danas niko mi nije uputio čak ni telegram. Motiv moje borbe je pravda za Milana, da više nikad ničiji brat niti sestra ne stradaju zbog greške lekara - rekao je Đurić.

02:53

NIKO MI SE NIJE JAVIO POSLE SMRTI BRATA! Bojan Đurić: Iz Balans medike nisu poslali ni telegram

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track